Bütçe açıklarının belirleyicileri: Türkiye örneği
Determinants of budget deficits: Example of Turkey
  1. Tez No: 313276
  2. Yazar: TUBA HAYIRLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Açığı, Makroekonomik, Enflasyon, Büyüme, Faiz, Budget Deficit, Macroeconomic, Inflation, Growth, Interest
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bütçe açıklarının ülke ekonomilerini etkileyen bir büyüklük olmakla birlikte günümüzde bütçe açıkları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı bütçe açıklarını etkileyen büyüklükler üzerinde durularak Türkiye'deki gerçekleşmeleri incelemektir.Çalışmanın ilk bölümü giriş kısmından oluşmaktadır. İkinci aşamasında konu ile ilgili önceki çalışmalar araştırılmış literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü aşamasında bütçenin teorik çerçevesi incelenmiştir. Dördüncü aşamada, bütçe açığının nedenleri ve bütçe açıklarının makroekonomik etkileri ele alınmıştır. Beşinci aşamada, Türkiye'de bütçe açıklarının nedenleri ve Türkiye'de bütçe açıklarının makroekonomik değişkenler üzerinde yarattığı etki incelenmiştir. Altıncı ve son bölümde Türkiye'de bütçe açıklarının nedenlerine yönelik ekonometrik çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the size of budget deficits that affect the economies of countrıes in both developed and developing countries, budget deficits today is one of the problems. The purpose of this study is to examine realizations of Turkey with emphasis on quantities that affect the budget deficit.The first part consists of the input portion of the study. The second stage review of the literature on the subject were researched previous studies. The third stage of the theoretical framework of the budget are examined. The fourth stage, the budget deficit on the macroeconomic effects of reasons are discussed. In the fifth stage, the causes of budget deficits and budget deficits in Turkey, its impact on macroeconomic variables examined. The sixth and final section econometric work has been done about the causes of budget deficits in Turkey.