Kurumsal yönetişim ve özel sektör üzerine bir uygulama
Corporate governance and a field study on private sector
  1. Tez No: 313275
  2. Yazar: MUSTAFA SARIÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetişim, İşletme Performansı, Örgüt Kültürü, Transformasyonel Liderlik, Toplum Kültürü, Corporate Governance, Business Performance, Transformational Leadership, National Culture, Organisational Culture
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kurumsal yönetişim; şirketlerin küreselleşmenin getirdiği yeni koşullarla uyum sağlamalarında önemli role sahip bir kavramdır. Kurumsal yönetişim; şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde, şirketlerin tüm şirket paydaşlarıyla olan ilişkilerini tanımlar.Bu araştırma ile kurusal yönetişim kavramının tanımlamaları yapılmıştır. Daha sonra ise kurumsal yönetişim uygulamalarına yönelik tutumları yöneticilerin demografik özellikleri ve işletmelerin özellikleri açısından ilişkileri incelenmiştir. Ayrıca kurumsal yönetişimi etkileyen faktörler ile kurumsal yönetişim uygulamaları ve işletme performansları arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a framework concept that helps companies to meet the new conditions introduced by globalization. Corporate governance defines the relationship between the company and its stakeholders in the context of transparency, accountability, responsibility and equality.In this study, corporate governance definitions have been made. The study looks at the link among the variables(the attitude and behaviour of the manager toward corporate governance practices, the demographic charecteristic of manager and the charecteristic of the companies. In addition, the relation is investigated among factors that affect corporate governance, corporate governance practices and company performance.