Maraş Beylerbeyi Bayazıtoğlu Kalender Paşa ve faaliyetleri
Governer-General of Maraş Bayazıtoğlu Kalender Pasha and his activities
- Tez No: 313282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Ermeniler, Kalender Paşa, Celaleddin Paşa, Maraş Eyaleti, The Ottomans, The Armenians, Kalender Pasha, Celaleddin Pasha, Maraş Province
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Türkmen aşiretleri, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren önemli roller üstlenmişlerdir. XVII. yüzyıldan itibaren devletin uzun süren savaşlara girmesi bu aşiret ve boyları ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz etkilemiştir. Bu çalışmamızda Maraş ve çevresinde faaliyet gösteren bu aşiretlerden Bayazıtlı ailesi ve Maraş'a iskânları konusunda bilgiler verildi. 1802-1822 yılları arasında Maraş, Diyarbakır, Trablusşam valiliklerinde bulunup, Fransızlara ve Ruslara karşı Osmanlı ordusunda birlikleriyle savaşa katılan Kalender Paşa ve faaliyetleri hakkında araştırma yapıldı. Kalender Paşa dönemi mali sorunlar, dönemin yerel yöneticileri arasındaki rekabetin topluma etkileri, Maraş bölgesi aşiret ve boy yapılanmalarının siyasi ve sosyal etkileri ortaya konmaya çalışıldı. Araştırma konumuz olan Kalender Paşa ve faaliyetleri hakkında çalışmaların az olması araştırmamızın büyük kısmının arşiv belgelerine dayanmasına neden oldu. Bu da çalışmanın birinci elden kaynak olması nedeni ile önemini bir kat daha artırmıştır. Bu araştırmada XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde Maraş ve çevresinin tarihi aydınlatılmaya çalışıldı. Dolayısıyla arşiv belgeleri ışığında yapılan bu çalışma daha sonra yapılacak çalışmalara kaynaklık edecektir.
Özet (Çeviri)
The Turkman tribes took on important roles since the establishment of the Ottoman Empire. The state?s entering long-running battles since 17th century affected these tribes adversely on economic and social aspects. In this study, the Bayazatlı Family which rustles in and around Maraş and their settlement is handled. Between 1800-1802 Kalender Pasha, who served as the governor in Maraş, Diyarbakır and Trablusşam, joined the battle with his troops in the the Ottoman Army against French and Russians, and his actions are investigated. In the study, financial problems in the period of Kalender Pasha, the rivalry between the local administrators and its effects on the society and the political and social effects of the structuring of the tribes in Maraş are put forward. The fact that very little research has been done earlier about Kalender Pasha and his actions has caused that much of our study is based on archival documents. This fact has increased the importance of the study since it is based on the primary sources. This research tries to explain the history of Maraş and its surroundings in the first quarter of the 19th century. Therefore, this study carried out under the light of archival documents will be a reference source for the next studies.