The concept of entelekheia in Aristotle
Aristoteles'te entelekheia kavramı
- Tez No: 313283
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET BABÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Erdem, etkinlik, insanın tamlığı, mutluluk, ruh, varolan, varolma tarzları, varolmak, Activity, being, completeness of human being, happiness, modes of being, soul, to be, virtue
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Aristoteles pek çok metninde varolanın çok anlamlılığına vurgu yapmaktadır. Bu çok anlamlılığı onun varolma tarzlarının üzerinde durması olarak okumak olanaklıdır. Varolma tarzlarının çeşitliliği ise bir varolanın nasıllığını açıkça ortaya koymaktadır. Bir varolan olarak insan ve onun varolmasını göz önüne aldığımız zaman, nasıllık `insanın entelekheiası ne ile ilgilidir?' sorusu ile ilişkilendirilebilir. Bu tez, insanın entelekheiasını, özellikle Nikomakhos'a Etik'te yer alan, bazı temel kavramlarla birlikte açıklamaya çalışmaktadır. Başka bir ifadeyle bu tez, insanın entelekheiasının ruhun sadece insana özgü bir olanağı olan teoria etkinliğiyle ilişkili olduğunu savunmaktadır. Sonuç olarak, insanın entelekheiası, (a) mutluluğun tanımıyla (b) insanın ne olmak idiliğini ortaya koyan us ile ilişkilendirilmektedir. Aristoteles, Nikomakhos'a Etik'te mutluluğu, ?ruhun, kendisi amaç olan erdeme uygun etkinliği? olarak tanımlamaktadır (1102a 5-6). Mutluluğun bu tanımı içinde yer alan kavramlar da teker teker incelenmektedir. Başka bir deyişle, `ruh', `erdem', `kendisi amaç olan erdem' ve `etkinlik' kavramları üzerinde durulmaktadır. Ayrıca insanın tamlığıyla bağlantısı içinde mutlulukla ilgili olarak onun ?hangi erdeme uygun etkinlik? olduğu da açıklanmaktadır. Dolayısıyla, us kavramı ve onun etkinliği ayrıntılı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aristotle, in most of his texts, emphasizes the ambiguity of being. This ambiguity may be read in his insistance on the modes of being. The modes of being also manifests the how of a being clearly. When we take into consideration the being of human being and its be-ing; this how of a being might be associated with the question of `what is related to entelekheia of human being??. This thesis tries to explain entelekheia of human being with some basic concepts that are situated especially in The Nicomachean Ethics. In other words it claims that entelekheia of human being is only related to the activity of teoria which is a possibility of soul that is peculiar to human being. Consequently, entelekheia of human being is associated with (a) the definition of happiness (b) intellect that presents what-be-ing of human being. Aristotle, in The Nicomachean Ethics, defines happiness as ?an activity in accordance with complete virtue? (1102a 5-6). In this definition of happiness, concepts that are situated in it, are investigated one by one. In other words it is focused on the concepts which are `soul?, `virtue?, `complete virtue? and `activity?. Besides, within the context of the completeness of human being in respect to happiness, which activity is in accordance with virtue is also clarified. Therefore, concept of intellect and its activity are investigated elaborately.