İlköğretim branş öğretmenlerinin yıldırma davranışlarına maruz kalma düzeylerinin sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi: İstanbul ili Esenler ilçesi
Levels of exposure to bullying behaviors of teachers in primary schools, branch investigation of socio-demographic variables
- Tez No: 313301
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yıldırma, mobbing, ilköğretim okulu, öğretmen, Intimidation, mobbing, primary school, teacher
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmada branş öğretmenlerinin duygusal yönden incitici davranışları, yıldırma davranışlarına maruz kalma durumları araştırılmış, bu doğrultuda branş öğretmenlerine yöneltilen duygusal yönden incitici davranışlar ölçeğinde yer alan önermelere ne ölçüde katıldıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Ankete katılan 255 branş öğretmene anket formundaki sorular sorulmuştur. Toplanan veriler SPSS 18.0 istatistik paket programı ile çözümlenmiştir.Ankete katılan 255 branş öğretmenin duygusal yönden incitici davranışlar ölçeğine ilişkin demografik özellikleri, cinsiyetleri, medeni durumları, branşları, mesleki kıdem süreleri ve kurumdaki çalışma süreleri ile ilgili karşılaştırmalar yapılmıştır.Çalışma sonucunda; branş öğretmenlerinin neredeyse tamamına yakını, cinsel imalar yapılması, cinsel içerikli elde dokunma vb hareketlerin yapılması, gözünü korkutma amacıyla hafif şiddet uygulaması gibi durumları hiçbir zaman yaşamadığını, fiziksel şiddet tehditlerini hiçbir zaman almadığını, bir özürle alay edilmesi, cinsel içerikli şakalar yapılması ve mağdurun rızası olmadığını bile bile cinsel teklifler yapılmasını durumları hiçbir zaman yaşamadıklarını dile getirmiştir. Öğretmenlerin sadece % 2'si ise bu durumları nadiren yaşadıklarını, % 1'i ise nadiren bu durumları yaşadıklarını ifade ettiği ortaya çıkmıştır.Yine çalışmada öğretmenlerin % 95'inden fazlasının, ortamın fiziksel olarak rahatsız edici hale getirilmesi, herhangi bir yerine fiziksel yönden zarar verilmesi, kendilerine ait mali yük getirecek biçimde eşyalarına, arabalarına vs. zarar verilmesi ve eşin mesleği ile ilgili imalarda bulunulması gibi durumları hiçbir zaman yaşamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, emotionally insulting behaviors of branch teachers and their situation of being exposed to intimidation behaviors are analyzed and it is tried to determine to what extent they are agree with the statements in emotionally insulting behaviors scale submitted to them in this regard. 255 branch teachers who participated in the survey are asked for answer the questions in the survey form. The analysis of collected data have been made with SPSS 18.0 statistics software.As the result of the study, almost all of the branch teachers have stated that they have never experienced the events of exhibiting sexual intimates, displaying such behaviors as sexually touching, using violence for intimidation, being exposed to physical violence threat, making fun of a handicap, making sexually explicit jokes, and making sexual offers even though knowing that the victim doesn?t give consent. Only 2% of teachers have told that they rarely experience this kind of situations and 1% of them have stated that they experience this kind of situations rarely.More than 95% of teachers told that they had never lived such problems that the environment have been made uncomfortable physically, their body have been damaged or hurt physically, their belongings and cars etc. have been damaged to bring costs and the situation of some claims about the profession of their spouses.