Anne babası boşanmış ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin algıladıkları aile işlevlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi: İstanbul ili Fatih ilçesi örneği
A study of perceived family functions of secondary school students whose parents divorced, in terms of some variables
- Tez No: 313302
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İşlevleri, Boşanma, İlköğretim İkinci Kademe, Family, Family Functions, Divorce, Secondary School
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada anne babası boşanmış ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin algıladıkları aile işlevleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada, öğrencilerin aile işlevlerine ilişkin algılarını belirlemek için Bulut (1990) tarafından Türkçeye uyarlanan Aile Değerlendirme Ölçeği ve araştırmanın bağımsız değişkenleriyle ilgili veri toplamak amacıyla da araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırmanın evreni 2011?2012 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Fatih ilçesindeki resmi ilköğretim okullarının ikinci kademesindeki boşanmış ailelerden gelen öğrencilerdir. Araştırmanın örneklemini ise anne babası boşanmış 151 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmanın verilerinin analizinde parametrik dağılımlarda bağımsız gruplar t testi (independent sample t test) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış, ANOVA analizlerinin anlamlı çıktığı durumlarda homojen varyanslarda Scheffe testi, homojen olmadığı durumlarda Tamhane's T2 testi kullanılmıştır. Ayrıca non-parametrik dağılımlarda Kruskall Wallis H testi kullanılmış, Kruskall Wallis H analizinin anlamlı çıktığı durumlarda ise Mann Whitney-U testi kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre anne babası boşanmış öğrencilerin iletişim ve duygusal tepki verebilme boyutlarında aile işlevlerini sağlıksız olarak algıladıkları; diğer boyutlarda ise aile işlevlerini sağlıklı olarak algıladıkları görülmüştür. Anne-babanın medeni durumu açısından aile işlevleri değerlendirildiğinde ise ebeveyni boşanmış öğrencilerin ebeveyni evli olanlara göre aile işlevlerinin iletişim, duygusal tepki verebilme, gereken ilgiyi gösterme ve genel fonksiyonlar boyutlarını daha sağlıksız olarak algıladıkları görülmüştür.Ebeveyni boşanmış öğrencilerin algıladıkları aile işlevlerinin doğum sırası, kardeş sayısı, aile yapısı, ebeveyn boşandığında çocuğun bulunduğu yaş grubu ve boşanma konusunda çocuğu bilgilendiren kişi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı; buna karşılık cinsiyet, yaş, anne-babanın eğitim düzeyi, anne-babanın mesleği, anne ve babanın hayatta olup olmaması, algılanan gelir düzeyi, anne babanın kaç yıl önce boşandığı, boşanma konusunda çocuğun bilgilendirilmesi, çocuğun birlikte yaşadığı kişi, evden ayrılan ebeveyni görme sıklığı ve algılanan anne-baba tutumu değişkenlerine göre ise anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose was to examine the family functions of the students whose parents are divorced, in terms of some variables. In the study arranged as appropriate to scanning model, the Family Assessment Device adapted to Turkish by Bulut (1990) has been used in order to assess the students? perceptions with regard to family functions, and also Personal Information Form prepared by the researcher to collect data for the independent variables of the research.The population of the study is the students of divorced parents in public secondary schools of Fatih district in Istanbul in 2011-2012 academic years. The sample of the research consists of 151 students whose parents are divorced,In the data analysis, independent sample t test and one ANOVA have been applied for parametric distributions and in the cases when ANOVA analyses have been significant, Scheffe test has been applied for homogeneous variations and Tamhane?s T2 test for non-homogeneous ones. And also Kruskall Wallis H test has been applied for non-parametric distributions and in the cases when Kruskall Wallis H test has been significant, Mann Whitney-U test has been applied.According to the findings of the study, it has been observed that the students whose parents are divorced have unhealthy perceptions of family functions in the dimensions of communication and affective responsiveness, while they perceive the rest of the dimensions of family functions healthy. However, when the family functions have been evaluated in terms of marital status, it has been observed that the students whose parents are divorced have more unhealthy perceptions of following dimensions: communication, affective responsiveness, affective involvement and general family functions than the students whose parents are married.The findings of the study indicates that the family functions the students of divorced parents perceive do not vary significantly with regard to the variables from the birth order, number of siblings, family structure, age group in the course of divorcing and the person notifying the child about the divorcement, on the other hand, that they vary significantly considering the variables that are gender, age, educational level of parents, their profession, their presence or absence of life, perceived income level, that how many years ago they divorced, informing the child about divorcement, the person the child is living with, that how frequently the child sees the parent who has left, and perceived parents attitudes.