İlköğretim branş öğretmenlerinin algıladıkları liderlik davranışları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: İstanbul ili Bayrampaşa ilçesi örneği
Branch elementary teachers perceive the relationship between leadership behaviors and organizational commitment
- Tez No: 313300
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu, öğretmen, örgütsel bağlılık, liderlik, Primary school, teacher, organizational commitment, leadership
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada branş öğretmenlerinin algıladıkları liderlik davranışları ile örgütsel bağlılıkları arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. İstanbul Bayrampaşa ilçesindeki İlköğretim Okullarında görev yapan branş öğretmenleri arasından, rassal olarak 300 branş öğretmenleri seçilmiş ve bunlara ilgili anket formundaki sorular sorulmuştur. Toplanan veriler SPSS 18.0 istatistik paket programı ile çözümlenmiştir.Çalışmada lider davranışları ölçeğinde yer alan önermelere ankete katılanlar % 50'sinden fazlası okul yöneticilerinin her zaman öğretmenlerin mevcut yönetmelik, kural ve emirlere uymalarını istediği, her zaman öğretmenlerin görevleri konusunda neler beklediğini açıkça belirttiklerini ifade etmişlerdir. Okul yöneticilerinin liderlik davranışlarıyla ilgili olarak ise; çoğunluğu nadiren de olsa okul yöneticilerinin kendisini tek söz sahibi olarak gördüğünü, yeni fikirleri kolay kabullenemediğini, plan yapmaksızın çalıştığını ve okulu yönetirken öğretmenlere herhangi bir açıklama yapma gereği duymadığını ifade etmekte ve bu durumların üzerinde durulması gerektiğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmaya katılanların örgütsel bağlılığı ile ilgili sonuçlara bakıldığında; büyük çoğunluğu çalıştığı okuldan dışarıda gururla bahsetmekte, okulun problemlerini kendi problemleri gibi hissetmekte ve okulun kendisi için çok önem ve anlam taşıdığını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it's examined if there is relation between perceived leadership behavior of branch teachers and their organizational commitments. For this purpose, 300 branch teachers had been randomly selected among branch teachers working at primary schools of Bayrampaşa district of Istanbul and questions on the survey form have been asked to them. The analysis of collected data have been made with SPSS 18.0 statistics software.Over 50% of participants of the survey told that school principals always want teachers to comply with the rules and orders and always tell teachers what is expected to be about their tasks and duties about the suggestions takes place on leader behavior scale of the study. When looked at the leadership behaviors of school principals; teachers told that school principals mostly sees themselves as the only one has voice in everything, they can't accept the new ideas easily, works without any plans and they don't need to make any explanation to teachers while they're managing the school and it's concluded that they think to be considered and focused on these situations.When looked at the results about the organizational commitment of participants of the study; most of them proudly mentioning about their schools outside the school, they feel the school's problems as their own problems and they state that the school matters so much importance and meaning to them.