Speaking as a skill in second language teaching
Yabancı dil öğretiminde konuşma becerisi
- Tez No: 313310
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözlü iletişim, akademik dizgi, bilgi aktarımı, Oral communications, academic setting, transmit information
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Konuşma becerisini geliştirmek ikinci dil ya da yabancı dil öğretiminin en önemli yönlerinden biridir. Konuşma becerisi, çoğunlukla fikirlerini ifade etmek, bilgi akışını sağlamak ve konuşmayı etkili kılmak için kullanılan iletişimin modeli olarak düşünülür. Öğrenciler kendi kişisel yaşamlarında ve sosyal ilişkilerinde yabancı dili iyi derecede konuşma ihtiyacı duyarlar.Bu çalışma, konuşma becerisini ve iletişimin İngilizcedeki önemini ve aynı zamanda üniversite yabancı diller öğrencilerinin konuşmadaki ve sınıf içi tartışmalarında yer alma konusundaki isteksizliklerini incelemektedir. Buna ek olarak sınıf içinde öğretmen yardımı ile konuşma becerisini geliştirme yolları da tartışılmaktadır. Öğrenciler kaygılarından dolayı sınıf içinde yabancı dilde konuşmayı rahatsız edici bulmaktadırlar. Fakat öğrencilerin yabancı dilde alıştırma yapmak için yeterli fırsatları bulmaları halinde hedeflerine daha kapsamlı bir biçimde yaklaşmış olacaklardır. Bu aynı zamanda akademik ortamda sözlü iletişim tekniklerini öğretmek için kullanılan farklı yöntem ve aktiviteleri öğretmenin süreçteki önemini ile beraber vurgular. Bu araştırma da daha önce yapılmış olan diğer araştırmalar göz önünde bulundurularak yapılmıştır ve bu çalışmada araştırma konusunu sunmak için kullanılan ulusal ve uluslar arası kaynakların kullanıldığı literatür tarama metodu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing speaking skill is one of the most important aspects in teaching second or foreign languages. Speaking can be considered as the mode of communication which is mostly used to express opinions, transmit information and make impression on others. Students need to speak well in their personal lives and in their social interactions.This study analyzes the importance of speaking ability and communication in English study and also the problems of EFL university students? unwillingness to speak and take part in class discussions. In addition, the ways to improve the speaking skill with the help of the teacher in the classroom is also discussed. Learners find it frustrating to speak in class because of their anxiety. However, if students have enough opportunities to practice speaking they can position themselves to accomplish a wide range of goals. The study also highlights the applications of different approaches and activities to teach oral communication skills in an academic setting and the focus on the importance of the teacher in the process. All of these were conducted, considering the previous studies on the ways of teaching oral skills and in this study literature review method was used in which national and international resources were used to put forward the research question.