Okul yöneticilerinin etkililiği ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki: İstanbul-Bağcılar örneği
The relation between the efficiency of the headmasters and the organisational commitment of the teachers
  1. Tez No: 313319
  2. Yazar: ERHAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticilerinin Etkililiği, Örgütsel Bağlılık, Efficiency of Headmasters, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Ülkelerin gelecekleri için eğitim, son derecede önemlidir. Özellikle ilköğretim okulları eğitimin temelini oluşturur, çocuklara temel bilgi, beceri ve davranış kazandırarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda hayata ve üst öğrenime hazırlamak gibi önemli sorumlulukları vardır. İlköğretim okullarının hedeflerini yakalamasında en büyük rol, bu okullarda çalışan öğretmenlere ve yöneticilere düşmektedir. Gelişmekte olan ülkemizde de eğitimin kalitesinin arttırılması için tüm eğitim çalışanları sorumluluk almalıdır.Okulların etkili olmaları büyük ölçüde yöneticilerinin etkili olmasına bağlıdır. Okul yöneticilerinin davranışlarının öğretmenler üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri, öğretmenlerin performanslarını ve okula bağlılıklarını etkileyecektir. Eğitim süreci uzun zamana yayıldığından, öğrencideki öğretmenin olumsuz tutum ve davranışlarından kaynaklanan davranışsal ürünleri anında ve tam olarak gözlemek mümkün değildir. Bu durum öğretmen ve yöneticilerin performans ve bağlılıklarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.İstanbul ili Bağcılar ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile yöneticilerinin etkililiklerinin karşılaştırılması ve çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır.Bu araştırma; 2011-2012 öğretim yılında İstanbul İli Bağcılar İlçesindeki ilköğretim okullarında çalışan 295 öğretmenle yapılmıştır. Öğretmenlere dağıtılan anketlerdeki ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Allen ? Meyer Örgütsel Bağlılık Ölçeği? ve ?Okul Yöneticilerinin Etkililiğini Değerlendirme Ölçeği? ile toplanan veriler, SPSS Programı ile analiz edilmiştir.Sonuç olarak, Örneklem grubunu oluşturan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arttıkça, okul yöneticilerinin etkililiği de artmıştır. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri, branş derslerine giren öğretmenlere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education is highly significant for the future of nations. Primary schools, particularly, provide a basis for education; also they have important responsibilities such as preparing children for life and higher education in accordance with their talents, by bringing them core knowledge, skill and behavior. The biggest role to enable the primary schools achieve their objectives belongs to the teachers and headmasters who work in these schools. All education officers should take responsibilities in order to increase the quality of education, in our developing nation as well.Schools? efficiencies largely depend on the efficiency of their headmasters. Positive or negative effects of the behaviors of headmasters upon the teachers shall affect teachers? performances and commitments. Since the education process is extended over a long period of time, it is not possible to observe students? behavioral outputs instantly and precisely that result from teachers? negative manners and behaviors. This explains how important the performances and commitments of teachers and headmasters are.The main purpose of this research is to compare the commitments of teachers and the efficiencies of headmasters serving in the primary schools in Istanbul?s Bağcılar district and to evaluate the results of the comparison according to various variables.During the research made with the teachers serving in the primary schools in Istanbul?s Bağcılar district in 2011-2012 education year, 295 teachers have been reached. The data, collected along with ?Personal Information Form?, ?Allen-Meyer Scale of Organizational Commitment? and ?Rating Scale for Efficiency of Headmasters?, have been analyzed via SPSS Programme.Consequently, as the organizational commitment levels of the teachers comprising the sample group increased, headmasters? efficiencies also increased. Also, according to the collected data, the organizational commitment levels of class teachers are higher than the branch teachers.