İlköğretim 2. kademe öğrencilerinin fen teknoloji dersine ve fen deneylerine yönelik tutumlarının fen teknoloji dersi çalışma davranışlarıyla olan ilişkisi: İstanbul ili Tuzla ilçesi örneği
The relation between the 2nd level elemantary school students? attidues towars science and technology lesson, science experiments and the study behaviors of science and technology course
- Tez No: 313318
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Dersi, Fen Deneyleri, Tutum, Çalışma Davranışı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Fen ve Teknoloji dersi, öğrencilerin bilimsel düşünmelerini sağlayan, çevreye olan ilgilerini artıran, yaratıcılıklarını geliştiren temel derslerden birisidir. Öğrencilerin Fen Teknoloji Dersine karşı tutumları bir üst kademede Fizik, Kimya, Biyoloji derslerine karşı tutumlarını etkileyecektir. İlköğretim II. Kademe öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersine ve Fen Deneylerine olan ilgi ve tutumları bu derse karşı çalışma davranışlarını da etkileyecektir.Bu araştırmada ilköğretim II. kademede öğrenim gören öğrencilerin fen teknoloji dersine ve fen deneylerine yönelik tutumlarının ve de fen teknoloji dersi çalışma davranışlarının öğrencilerin cinsiyet, sınıf düzeyi, algılanan sosyoekonomik düzeyi, annenin eğitim düzeyi, babanın eğitim düzeyi, evdeki çalışma ortamı, kardeş sayısı, ailenin çocuk yetiştirme tutumu, okul memnuniyeti, bilimsel araştırmaya ilgi düzeyi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Aynı zamanda fen teknoloji dersi ve fen deneylerine yönelik tutumlarının ders çalışma davranışlarıyla istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterip göstermediği incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Tuzla ilçesinde öğrenim gören MEB'e bağlı ilköğretim II. kademe öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, bu okullarda öğrenim gören 29 tane ilköğretim okulundan random yöntemi ile seçilmiş 8 tane ilköğretim okulundan 407 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırma yapılırken Kaya ve Böyük (2011) tarafından geliştirilen, Fen Teknoloji Dersine yönelik 13 ve Fen deneylerine yönelik 8 tutum maddesinden oluşan Likert ölçek, Batlaş 'a (1996) ait olan 73 sorudan, 7 alt kategoriden oluşmuş çalışma davranışları değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca kişisel bilgi formu ile öğrencilerin istenilen demografik özellikleri tespit edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılarak demografik özelliklerin frekans ve yüzde değerleri incelenmiş, ölçeklerden alınan puanların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmış, fark testlerinde t testi, varyans analizi (One- Way ANOVA), Kruskal Wallis-H testi yapılmıştır. İlişkisel analizde Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır.Öğrencilerin Fen Teknoloji Dersine yönelik tutumlarının evdeki çalışma ortamı, babanın eğitim düzeyi, bilimsel araştırmaya ilgisi, kardeş sayısı, sosyoekonomik düzeyi, sınıf düzeyi, annenin eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin Fen Deneylerine yönelik tutumlarının bilimsel araştırmaya ilgisi, sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ders çalışma davranışlarının cinsiyet, okul memnuniyeti, çalışma ortamı, sınıf düzeyi, bilimsel araştırmaya ilgisi, ailenin çocuk yetiştirme tutumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin Fen Teknoloji dersine olan tutumları ile ders çalışma davranışları arasında ve Fen Deneylerine olan tutumları ile ders çalışma davranışları arasında anlamlı bir ilişki gösterdiği tespit edilmiştir.Kullanılan
Özet (Çeviri)
Science and Technology course is one of the basic courses which provides scientific thinking of students, increase their interest in the environment and develop creativity of them. 2nd level elementary school students? attitudes towards science and Technology Courses will affect their attitudes towards Physics, Chemistry and Biology classes in upper-level.In this study, it is investigated whether there is a statically significant difference among the 2nd level elementary school students? attitudes towards science and Technology Lessons, Science Experiments and the study behaviors of science and Technology Lessons, according to the variables in gender, grade level, perceived socioeconomic level, mother?s educational level, father?s educational level, study environment at home, number of siblings, family attitudes of bringing-up children, school satisfaction and level of interest in scientific research.The universe of the study is the 2nd level elementary school students having education in MEB schools in the town of Tuzla, In 2011-2012 academic year. The sample of research is, 407 students having education in these schools, selected from 8 elementary schools by random method.During the research the Likert Scale, consisting of 13 attitudes towards to science and Technology Lesson and 8 attitudes towards to Science Experiments, developed by Kaya and Böyük (2011) , and also ?the study behaviors rating scale? of Batlaş?s (1996), consisting of 73 questions and 7 sub categories, were used. In addition, the desired demographic characteristics of students were identified with the personal information form. For data analysis, using SPSS 15.0 software, the frequencies and percentages of demographic characteristics were analyzed, the arithmetic means and Standard deviations of the scores obtained from the scales were calculated, in difference tests the t test and analysis of variance(one-way ANOVA), Kruskal-Wallis H tests were performed. For relational analysis, Pearson Correlation analysis was performed.It was determined that the students? attitudes towards science and Technology Lessons, have a significant difference according to the variables in the study environment at home, father?s educational level, interest in scientific research, number of siblings, socioeconomic level, class level and mother?s educational level. It was determined that the students? attitudes towards science Experiments show a significant difference according to the variables in interest in scientific research and class level. It was determined that their study behaviors show a significant difference according to the variables in gender, school satisfaction, study environment, class level, interest in scientific research and family methods of bringing-up children. It was seen that there is a significant relationship between their attitude towards Science and Technology Course, Science Experiments and their study behaviors.The keywords used: Science and Technology Lesson, Science Experiment, Attitude, Study Behavior