İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin anne baba beklentileri ile sınav kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi: İstanbul ili Tuzla ilçesi örneği
The analysis of the relationship between 7th grade of primary school students? parents? expectations and the test anxiety
- Tez No: 313323
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beklenti, sınav kaygısı, Expectations, test anxiety
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırmanın amacı ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin anne baba beklentileri ile sınav kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini; İstanbul ili Tuzla ilçesinde bulunan resmi İlköğretim okullarında okuyan 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise 2011-2012 eğitim- öğretim yılında Tuzla ilçesinde öğrenim gören toplam 360 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada öğrencilerin anne baba beklentilerini ölçmek için Anne Baba Beklenti Ölçeği, sınav kaygı düzeylerini ölçmek için Sınav Kaygısı Envanteri, demografik özellikler için ise araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır.ABBÖ'nin 4 alt boyutu bulunmaktadır. Bu alt boyutlar; En İyisini Yapma Beklentisi, Mükemmel Öğrenci Beklentisi, Çok Çalışma Beklentisi, Notlarla İlgili Beklentiler'dir. SKE'nin 2 alt boyutu bulunmaktadır. Bu alt boyutlar; Sınav Kaygısı Kuruntu Boyutu, Sınav Kaygısı Duyuşsallık Boyutu'dur.Ölçekten elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS (The Statistical Packet For Social Sciences) paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Sırayla frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve standart hataya bakılmış, normal dağılımlı olan veriler için gruplar arası farklılığı ortaya koyabilmekte ikili karsılaştırmalarda bağımsız gruplar için t-testi, ikiden fazla değişken gruplarının karsılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı p = 0.05 manidarlık düzeyinde test edilmiştir. Hangi gruplar arasında farklılaşma olduğunu belirlemek için Scheffe Testi veya Tamhane's T2 Testi yapılmıştır. Normal dağılımlı olmayan veriler için ise gruplar arası farklılığı ortaya koyabilmekte ikiden fazla değişken gruplarının karsılaştırılmasında Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı p = 0.05 manidarlık düzeyinde test edilmiştir. Hangi gruplar arasında farklılaşma olduğunu belirlemek için Mann Whitney U Testi yapılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiler ise pearson korelasyon yöntemiyle sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between 7th grade of Primary School students? parents? expectations and the test anxiety. The population of the study composes of the students, attending 7th grade in the formal primary schools in Tuzla, İstanbul. The sample group is 360 students in total, studying in Tuzla in the academic year of 2011-2012.In this research , Parent Expectation Scale to measure students? parents expectations,Test Anxiety Inventory to measure the levels of the test anxiety, Personal Information Form prepared by the researcher for demographic features are applied.There are four sub-dimensions of Parent Expectation Scale .These sub-dimensions are, expectations about making the best,expectations about excellent student, expectations about working hard and expectations about grades.There are two sub-dimensions of Test Anxiety Inventory.These are Worry Extend for Test Anxiety and Emotional Extend for Text Anxiety.The data obtained from the scale is coded through SPSS (The Statistical Packet for Social Sciences) package program and they were analyzed. In order ; frequency , arithmetic mean, standard deviation and standard error were examined. To make the difference between groups for normally distributed data, binary comparisons t-test for independent groups, and to compare the variables of groups of more than two ,one-way analysis of variance are used.Whether there is a significant difference between opinions was tested by the p = 0.05 significance level. To determine what is the difference between the groups Scheffe Test or Tamhane?s T2 Test was made. For the groups of not normally dispersed data, Kruskal Wallis-H Test was used to make the difference between the groups of more than two variables for comparsion. Whether there is a significant difference between opinions was tested by the p = 0.05 significance level. To determine which differences between groups Mann Whitney U Test was made. The relations between the scales has been tested by Pearson correlation method.