Kutadgu Bilig'de dini ögeler
Religious elements Kutadgu Bilig
- Tez No: 313337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Kutadgu Bilig, Kur'an, Hadis, Ayet, Sure, Kutadgu Bilig, the Koran, the Hadit, sura
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İslami dönem Türk dili'nin ve kültürünün ilk ve en önemli eseri olan Kutadgu Bilig, içeriği itibari ile bulunduğu dönemin yansıması olarak zengin bir dini terim verilerine sahip bulunmaktadır. İslam dîninin Orta Asya'ya yayılması sonrasında Türkler arasında İslam'ın yer alması ile bu yeni dinin, dini terminolojisi Türkçe olarak geliştirilmiş ve zamanla Türk kültürü ile bir bütünlük arz ederek toplum yavaş yavaş bu dini yaşamına yerleştirmiştir. Öyleki sonraki tarihi süreçte İslamın savunucusu Türkler olmuş ve İslamiyet o kadar yer edinmiştir ki hatta Türkler İslam için savaşmış ve tek gayeleri diyebileceğimiz en önemli hedefleri şehit olmak olmuştur.Kutadgu Bilig üzerine birçok çalışma yapılmıştır. İçerik olarak çok zengin bir konu dizinine sahip olması, araştırmacıları eseri çeşitli yönleri ile incelemeye yöneltmiştir. Kimileri eserin dil yapısını, kimileri ise Türk kültürünü, yönetimini, hukuksal ve sosyal yönlerini birçok yönden değerlendirimişlerdir. Bu çalışmada Türk Tarihinin ve Türk Edebiyatının çok önemli eseri olan Kutadgu Bilig'de yer alan beyitler incelenerek beyitlerin Kur'an âyetlerinde ve Hadislerdeki mana olarak karşılığının ele alınıp değerlendirilmesi ve ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish language and culture of the Islamic period, the first and most important piece of art, as of Kutadgu Bilig content as a reflection of the period where there are rich with data from a religious term. The spread of Islam among the Turks in Central Asia after İslamdinin to take place in the religious terminology of the new religion in Turkish Turkish culture developed over time and is integrated with the religious life of the community gradually settled. So much so that during the historical period after the defender of Islam, has appeared in insomuch that even the Turks, the Turks had fought for Islam and aspirations can be called one the most important goals was to become a martyr.As many studies have been conducted on Bilig Kutadgu content directory must have a very rich subject has led researchers to examine the various aspects of the work, some of the work the structure of language, and some of the Turkish culture, management, legal and social aspects of the evaluated in many ways. This is a very important piece of work with the Turkish History and Turkish Edbiyatı'nın Kutadgu verses of the Koran and the Hadiths Bilig in the couplets of verses by examining the meaning of the evaluation and introduction of the provision is intended to be addressed.