Kadınların kozmetik ürünlerde plansız satın alma davranışları üzerine bir alan araştırması
A field research on impulse purchasing behaviours of women on cosmetics
  1. Tez No: 313381
  2. Yazar: BİLGE VİLLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışları, Plansız Satın Alma, Kozmetik Sektörü, Consumer, Consumer Behaviours, Unplanned Purchase, Cosmetic Sector
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde küresel rekabetin giderek artmasıyla birlikte, işletmeler etkin pazarlama stratejileri geliştirebilmek için tüketicilerin satın alma davranışları hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, kadın tüketicilerin kozmetik ürünler kategorisindeki plansız satın alma davranışlarını ortaya koymaktır. Ayrıca; yaş, gelir durumu ve eğitim düzeyi gibi temel demografik unsurların plansız satın alma davranışları üzerindeki etkilerini de ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde tüketici satın alma davranışlarının genel yapısı, ikinci bölümünde kozmetik ürünlerde plansız satın alma davranışları incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde ise araştırmanın kapsam ve amacı doğrultusunda bir anket formu oluşturulmuş ve bu anket 407 kişilik bir örnek üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the increasing global competition, businesses needs detailed information about consumer?s behaviours of purchase to develop effective marketting strategies. The goal of this study is to reveal female consumers behaviour?s on impulse purchasing of cosmetic products. Also, this study aims to reveal effects of demographic components such as age, income status and education level over unplanned purchase behaviours.In the first section of the research, general structure of consumer?s purchase behaviours and In the second section of the research, unplanned purchase behaviours on cosmetic products are worked up. At last, in the third section, a questionnaire has been created in the line of scope and purpose of the research and this questionnaire is applied 407 people.