Gazetelerdeki bilgi grafiklerinin incelenmesi
The study of infographics in the newspapers
- Tez No: 313382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Grafiği (İnfografik), Haber, Gazete, Grafik Tasarım, Görsel İletişim, Information graphic (infographic), News, Newspaper, Graphic Design, Visual Communication
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'deki ulusal gazetelerde kullanılan bilgi grafikleri (infografikler) incelenmiştir. Ayrıca elde edilen veriler ışığında kadına yönelik şiddet ile sağlık sektöründeki şiddet konularına ilişkin infografik uygulamaları yapılmıştır. Araştırmada, genel tarama modellerinden ilgili literatürün incelenmesi ile nitel yöntemlerden doküman incelemesi ve görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda Radikal, Zaman, Hürriyet, Milliyet, Sabah gazetelerinde görev yapan görsel yönetmen ve grafik tasarımcılarla görüşülmüştür. Görüşmede yarı yapılandırılmış açık uçlu görüşme soruları kullanılmıştır.Tarama yöntemiyle tipografi, illüstrasyon, piktogram, diyagram, fotoğraf, renk, kompozisyon gibi unsurlar ile İnfografiklerin Dünya'da ve Türkiye'de kullanımı her geçen gün kullanımı artan infografiklerin önemi, kullanım alanları, kullanım yöntemleri araştırılmıştır. Bu amaca yönelik olarak Türkiye'de yayınlanan gazetelerden infografiklere sık yer veren Radikal, Hürriyet, Milliyet, Zaman, Sabah'ın 2011 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yayınlanan sayıları araştırmanın sınırlılığını oluşturmuştur.Bilgi grafiği (infografik) bilgi ve grafiğin beraber sunulmasıdır. Burada önemli olan nokta bilginin metinden çok görsellerle pekiştirerek sunulması ve anlaşılır kılınmasıdır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; Türkiye'de yayınlanan gazetelerden infografiklerin sayfalara ve haberlerin içeriğine göre kullanım alanları, kullanım yoğunlukları ve şekillerinin farklılıklar gösterdiği söylenebilir. 2011 Temmuz, Ağustos, Eylül sayılarına göre toplamda en fazla infografik kullanımına en çok Hürriyet gazetesi en az Sabah gazetesinde yer verilmiştir. Kullanılan infografikler Zaman, Radikal, Sabah ve Milliyet gazetelerinde en fazla ekonomi sayfalarında yer alırken, Hürriyet gazetesinde ise manşet sayfasında yer almıştır. Diğer sayfalardaki kullanımları ise gazetelere göre farklılıklar göstermektedir.Görüşme tekniğiyle elde edilen sonuçlara göre, infografik kullanımı daha çok editörlerin kararına bağlıdır. Haberlerin infografiklerle sunulması, haberin içeriğine ve ulaşılabilecek görselin durumuna göre değişmektedir. Ayrıca haberi getiren muhabirin tasarımcıya haberi sunuş şekli de infografiklerin kullanımını önemli ölçüde etkilemektedir. Dünyada her geçen gün önemi daha da artan infografikler, farklı tekniklerden yararlanarak tasarlanmalı ve akılda kalıcılığı sağladığı için ulusal gazetelerde bilgi aktarım aracı olarak kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research ,the infographics, used on the national Turkish newspapers, have been studied. Furthermore , in the light of obtained data infographics application have been done about the violence to women and the violence in health sector. In the research studying on related works from the general scanning model and the document analysis and interview technique from the qualitative methods have been used. In this context visual directors and graphic designer who work in Radikal, Zaman, Hurriyet, Milliyet and Sabah newspapers have been interviewed. In the interview, semi structured open ended interview questions have been asked.With scanning models typography, illustration, pictogram, diagram, photograph, color, composition etc. and the use of infographics in the world and in Turkey, the importance of increasing the use of infographics more and more , area of usage and using methods have been investigated. For this purpose from the newspapers published in Turkey, which give place to the infographics frequently like Radikal, Hurriyet, Milliyet, Zaman and Sabah and their issues published on July, August and September in 2011 have formed the constraints of the study.Information graphics is presented together with information and graphic. In this point,the most important thing here is presenting of information with visuals rather than text and making it possible to be understandable. According to the data has been got from the study, it can be said that infographics ranges from the published newspapers in Turkey, area of usage of infographics according to the pages and the context of the news, the frequency of usage and the forms. According to the issues of the months July, August and September in the year 2011, in total, Hurriyet was the newspaper which gave place to infographics most, and Sabah was the newspaper which gave to infographichs the least. Infographics were mostly used in economics page while it was on front page on Hurriyet. On the other pages the usage shows differences to the newspapers.According to the results from interview techniques, the use of infographics mostly depends on the decision of the editors. Presenting the news with infographics ranges from the context of the news and the situation of the visual?s accessibility. Furthermore the way of presenting the news of the reporter to the designer affect the usage of infographics dramatically. Infographics has an importance increasing more and more, which should be designed by using different techniques and should become widespread the usage of infographics as a data transferring vehicle in the national newspapers as they are easily-remembered.