Lojistik yönetiminde stok kontrolü ve dinamik stok kontrol modellerinin karşılaştırmalı olarak bir işletmede analizi
Inventory control in the logistic management and investigation by comparisen of the dynamic inventory control models in the company
  1. Tez No: 313384
  2. Yazar: CİHAN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Stok Kontrolü, Dinamik Stok Kontrol Modelleri, Maliyet, Verimlilik, Logistic, Stock Control, Dynamic Inventory Control Models, Cost, Productivity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünya üzerinde bilim ve teknolojinin gelişmesi ticaret hacmini genişletmiş ve her alanda olduğu gibi ticaretin de küreselleşmesini sağlamıştır. Ticaretin küreselleşmesi firmalar arası rekabet artışını da beraberinde getirmiştir. İşletmeler pazardaki konumlarını koruyabilmek ve rekabet avantajını sağlamak amacıyla değişik stratejiler geliştirmek zorunda kalmışlardır. Küresel düzeyde rekabet; firmaları ürünlerini daha iyi yapmaya, daha hızlı hazırlamaya ve daha çabuk teslim etmeye zorunlu kılmıştır. Bu kapsamda işletmelerin, üretim maliyetlerinin yaklaşık değerler arz etmesinden dolayı lojistik faaliyetler üzerinde yapacakları oynamalarla rakiplerinin bir adım önüne geçmesi mümkün olabilmektedir.Lojistik faaliyetlerin maliyetlerinin azaltılmasında ve rekabet avantajının sağlanmasında en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza stok kontrolü çıkmaktadır. Stok kontrolü; doğru ürünün, doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarda optimum maliyetle olmasını sağlamak için tüm faktörlerin planlanması ve kontrolünü gerektirir. Uygun bir stok kontrolü, işletmenin fazla ve gereksiz stoklara kaynak ayırmasını engelleyerek karını artıracaktır.Bu çalışmada stok kontrol modelleri ile ilgili çalışma yapılmış olup bu modellerin kullanım amaçları ve kullanım şekilleri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Yapılan uygulamada; Türkiye'de önemli bir yere sahip olan MAN Türkiye A.Ş.nin stok politikası ile Wagner-Whitin ve Silver Meal stok kontrol modelleri karşılaştırılmış olup sonuç olarak Wagner-Whitin modelinin işletme için en uygun model olduğu ve bu modelin uygulanması sonucunda işletmenin mevcut karını artıracağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trade volume has expanded by rapid development in information technology in the world and globalization has been seen in trade sector. Globalisation of trade has come up with increase competition between companies. Companies have developed new strategies in order to protect their market position and create competition advantage. Global competition obligate companies to produce better products, produce and deliver products more quickly. As production cost are nearly similar in every company, so little developments in logistics activities have become important for companies competition.One of the most important parts of cost reduction and creation of competition advantage is stock control. Stock control can be defined as planning and coordination all activities to produce right product in right quantity in optimum production cost. Appropriate stock control increase profit of companies by making them get rid of unnecessarry stocks.In this study, a research has been made about stock control models and given information about purpose and usage of stock control models. In application, comparasion has been made between MAN Turkey Corp. Stock system and Wagner Whitin and Silver Meal stock control models. As a result, Wagner Whitin models has been found to be the most appropriate model for increase in profit in the company.