Kent ve sanat kapsamında uluslararası Sinop Bienali ve yankıları
Within the city and arts international Sinop Biennial and echoes
  1. Tez No: 313383
  2. Yazar: SABRİ GEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Kamu Yönetimi, Fine Arts, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent ve Sanat, Bienal, Uluslararası Sinop Bienali, Sinop, Sinopale, Sinopsis, City and art, Biennial, International Biennial of Sinop, Sinop, Sinopale, Sinopsis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma ?Kent ve Sanat Kapsamında Uluslararası Sinop Bienali ve Yankıları? konusunu içermektedir. Araştırmada küratörün, sanatçının, sponsorun, gönüllü çalışanın, ve dışarıdan izleyici olarak katılan iki kişinin kentte ilki 2006 yılında başlayan bienal sürecini 2010 yılına kadar oluşum süreci, gelişimi ve yankılarıyla ilgili görüşleri ele alınmıştır. Bu araştırmada bir sanatsal etkinliğin bir kentteki oluşumunu, oluşumunu hazırlayan etmenleri kentte bu süreç içerisinde kentin etkinliğe bakış açısını hem sanatçılar hem de yerel halkın gözüyle incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma, bu modele dayalı olarak nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Sinop'ta bienal sürecinin başlangıcından son bienale kadar yerel ve uluslararası alanda önemli bir etkinliğe dönüştüğü görülmüştür. Bienal ile kentteki aktörlerin (Belediye Çalışanları, Valilikler, Çeşitli Kamu Kuruluşları, İl Özel İdaresi, Sivil Toplum Kuruluşları, Gönüllü Dernekler, İş Adamları, Eğitimciler, Esnaf Odaları v.s.) birbirleriyle doğru iletişim kurabilmesi, aynı dili konuşa bilmesi mümkün olmuştur. Bienal düzenlendiği yıllar içerisinde yerli ve yabancı sanatçıların ilgisini çektiği, bienal sponsorlarının sayısının arttığı, yerel, bölgesel ve ulusal basında yer edinmiştir. Katılımcılar Sinop Bienali için kurumsal olma yolunda bağımsız, gönüllüğü teşvik eden, imeceyi ön planda tutan, görünürlik bazında tüm araçalrı kullanma çabasını sürdüren bir anlayışla gelecek bienallere doğru gitmekte olduğunu ve dünya sanat haritasında yerini almaktadır sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is includes ?within the city and art international Sinop biennial and echoes.? In this study curators, artists, sponsors, working as volunteers and participating as audience two people from in the biennial starting in 2006 until 2010 formation process, development and is consideered the opinions of echoes. In this study a artistic activity in city and this formation of preparing factors. Viewpoints of people this biennial for both artists and local community this process was aimed. This research designed with the scanning model. Qualitative research metods based on this model was carried out semi-structured interview technique.According to the results of the research, the beginning of the biennial until the last biennial in Sinop, the event was transformed into in regional and international area. With the biennial citys actors ( municipal staff, governorships, various government agencies, special provincial administrations, civil society organizations, voluntary associations, business people, educators, chambers of tradesmen, etc? ) have been able to talk the same language to communicate with each other. Biennial held over the years; drawn the attention of local and international artists, biennial sponsors number seems to have increased. Biennial has appeared in local, regional and national press. Participants of Sinop Biennial express that towards becoming independent business which promote volunteerism, inning in the foreground, attempt to use all the tools on he basis of the visibility moving towards an approach that continues the effort to use future biennials. This thesis is concluded that Sinop biennial is replaced by the world?s art map.