Opportunities and barriers of architect led design-build projects
Mimar önderliğindeki yapım-tasarım sistemlerinin imkanları ve engelleri
  1. Tez No: 313649
  2. Yazar: AYÇA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Proje teslim sistemleri, yapım-tasarım projeleri, mimar önderliğinde yapım tasarım, Project delivery systems, design build projects, architect led design-build
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dünden bugüne, teknolojik gelişmeler dijital çağa paralel olarak yeni sistemlerie sonuçlandırıldılar. Inovasyonlar geleneksel çözümlerin yerini almaya başladılar. Standardizasyonlar da son teknolojiye ve projelerin karmaşıklığına göre yenilenmeye başladılar. Bu şartlar altında inşaat endüstrisinde yapım ve tasarım aktiviteleri birbirlerinden ayrıştırıldılar. Bunun sonucu olarak alternatif proje teslim sistemleri geliştirildi ve projelerin karmaşıklığına bağlı olarak doğru sistemi seçmek önem kazandı.Bu çalışmanın temel amacı, uluslararası bir havaalanı projesi örneğinden mimar önderliğinde yapım-tasarım sistemlerini destekleyen model geliştirmek oldu. Böylece inşaat endüstrisi, yapım-tasarım sistemlerinin zaman, bütçe, kalite üçgeni içinde başarıyla sonuçlanabilmesi için mimari grupların diğer disiplinlerine liderlik ettikleri organizasyon yapılandırmaları için farkındalık kazanacaklardır.Bu çalışmada, projenin yapım sürecinin de dahil olduğu organizasyon şemaları ve yapım-tasarım aktivitelerini etkileyen faktörler incelenmiştir.Proje disiplinlerinin organizasyon şemalarındaki üretim düzeyinde matriks ibağlantıları analiz edilmiştir. Mevcut durumu yansıtan modellerin değerlendirmesine göre, mimarın liderliğini destekleyen alternatif modeller önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to today, technological developments have resulted in new systems in parallel with digital age. Innovations have been started to be replaced with the traditional solutions. Standardizations have also started to be renewed in accordance with the high technology and complexity of the projects. Under these circumstances, design and construction activities have been separated in the construction industry. As a result, alternative project delivery systems have been developed and selecting the right delivery system has gained importance depending upon the complexity of the projectsThe main objective of this study was to propose a model that supports architect?s leadership in design-build systems throughout an international airport project as a case study. Thus, construction industry will gain awareness for the organization structures in which architectural groups lead the other disciplines to achieve success in design-build systems considering time cost quality triangle.In this study, organization charts including project construction process and factors affecting design and construction activities were investigated. The matrix relationship in production level of the organization charts among the project disciplines has been analyzed. According to the evaluation of models reflecting the existing status, alternative models supporting architect?s leadership are proposed.