Identification of proteins interacting with tagged-pathogen effector protein in agro-delivered planta
Bitkide agrobakteri ile anlatımı sağlanan patojen efektörünün etkileştiği proteinlerin bulunması
  1. Tez No: 313700
  2. Yazar: BAYANTES DAGVADORJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİNUR S. AKKAYA, YRD. DOÇ. ASLIHAN GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Wheat, yellow rust, Puccinia striiformis f. sp. tritici, FLAG-tag, immunoprecipitation, PstHa2a5, Nicotiana benthamiana, `agrobacterium-mediated gene transformation, Gateway cloning, GFP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Buğday, dünyada en önemli besin kaynaklarından biridir. Fakat, fungal patojen Puccinia striiformis f. sp. tritici'nin sebep olduğu sarı pas hastalığı nedeni ile önemli ölçüde ürün kaybı yaşanmaktadır. Hastalığa karşı maliyeti düşük ve kalıcı çözüm, genetik olarak dirençli bitkilerin elde edilmesi ile sağlanabilir. Bunu gerçekleştirmek üzere gerekli olan ilk adım bitki-patojen etkileşimini hücresel ve moleküler seviyede anlamaktır.Bu tez çalışmasında, Puccinia striiformis f. sp. tritici'e ait olası efektör gen PstHa2a5'in rolü ve konakçı faktörlerle olan ilişkisi, sarı pas ile enfekte edilmiş Triticum aestivum L. bitkisinde incelenmiştir. Aday efektör gen, ?FLAG-Tag? proteini genin ?N-terminal? bölgesinde olacak şekilde tasarlanmış ve sentezlettirilmiştir. Sentezlettirilen bu gen, ekspresyon çalışmaları için pJL48-TRBO vektörünün içine klonlanmış ve agrobacterium gen transferi yolu ile Nicotiana benthemiana bitkisine aktarılmıştır. Ekspresyonu sağlanan rekombinant ?FLAG? füzyon proteini saflaştırılmış ve etkileşime giren bir N. benthemiana proteini immunoprespite yöntemi ile ayrıştırılmıştır. Bu etkileşime giren protein kütle spektrometresi ile tanımlanacaktır. Ayrıca, bu aday efektör proteinin hücre içi lokalizasyonu N. benthemiana bitkisinde incelenmiştir. Bu aşamada, PstHa2a5 geni pK7WGF2 ?Gateway? vektörüne klonlanıp agrobacterium gen transferi yolu ile N. benthemiana bitkisine aktarılmış ve hücreiçi lokalizasyon GFP ekspresyonunun belirlenmesi ile tanımlanmıştır.Anathar Kelimeler: Buğday, sarı pas, Puccinia striiformis f. sp. tritici, FLAG-tag, immunoprespite, PstHa2a5, Nicotiana benthamiana, `agrobacterium yolu ile gen transferi', Gateway klonlama, GFP.
Özet (Çeviri)
Wheat is one of the most essential food sources in the world. However, there has been serious yield loss of wheat production due to stripe rust disease caused by the fungal pathogen Puccinia striiformis f. sp. tritici. The cost-effective and long-lasting defense to the disease can be achieved by generating genetically resistant crops against the disease forming pathogens. To accomplish this, first step is to acquire knowledge in the plant pathogen interactions of the crop and the pathogen of interests at the cellular and the molecular level.In this thesis research, PstHa2a5 candidate effector gene from Puccinia striiformis f.sp. tritici is investigated to identify its role and interaction between host factors in yellow rust infected Triticum aestivum L. The gene construct was engineered with FLAG-tag fusion at its N-terminus, and synthesized. This construct was cloned into pJL48-TRBO vector for an expression in Nicotiana benthamiana via agrobacterium-mediated gene transformation. The expressed protein structure with FLAG-tag was purified, and immunoprecipitated with one putative N. benthamiana interactor by immunoprecipitation experiments. This candidate interactor protein will be identified with Mass Spectroscopy. In addition to this, subcellular localization of the effector candidate was examined in N. benthamiana plant. This was achieved by cloning PstHa2a5 gene construct in pK7WGF2 gateway destination vector and localization is determined by GFP expression in N. benthamiana after agrobacterium-mediated gene transformation.