Foraminiferal paleontology and sequence stratigraphy in the upper visean-serpukhovian deposits (Aladağ Unit, Eastern Taurides, Turkey)
Üst vizeyen - serpukoviyen çökellerinin foraminifer paleontolojisi ve sekans stratigrafisi (Aladağ Birimi, Doğu Toroslar, Türkiye)
- Tez No: 313753
 - Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Visean-Serpukhovian boundary, Foraminifera, Microfacies Analysis and Sequence Stratigraphy, Meter Scale Cycles, Eastern Taurides
 - Yıl: 2012
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 378
Özet
Bu çalışmanın amacı Üst Vizeyen askatının bölümlerini ortaya koymak, Üst Vizeyen ? Serpukoviyen sınırını foraminiferleri kullanarak belirlemek, kesit boyunca foraminiferlerin evrimini çalışmak ve sedimanter devirleri kullanarak sekans stratigrafik çatıyı oluşturmaktır. Bu amaçla, Doğu Torosların Pınarbaşı Bölgesi'nde bulunan Aziziye Gediği ve Oruçoğlu Formasyonlarının bir kısmını içine alan kireçtaşı hakim, kısmen kumtaşı ve şeyl içeren 59,61 m kalınlığında bir stratigrafik kesit ölçülmüştür.Ayrıntılı bir mikropaleontolojik çalışma sonucunda önemli foraminifer gruplarından olan ?parathuramminid, earlandiid, endothyroid, archaediscid, biseriamminid, fusulinid, loeblichid, tournayellid ve paleotextularidler? e ait 145 türün varlığı ortaya konmuş ve 3 biyozon tanımlanmıştır. Bu biyozonlar, aşağıdan yukarıya doğru Eostaffella ikensis ? Vissarionovella tujmasensis Zonu (Mikhailovsky- Geç Vizeyen ), Endothyranopsis cf. sphaerica ? Biseriella parva Zonu (Venevsky-Geç Vizeyen) ve Eostaffella pseudostruvei ? Archaediscid @ tenuis stage Zonu' dur (Taurssky Erken Serpukoviyen).Çalışılan alanın çökelim tarihçesini ve sedimanter devirselliğini anlamak ve sekans stratigrafik çatıyı oluşturmak için detaylı bir mikrofasiyes çalışması yürütülmüştür. Açık deniz, karbonat sığlığı ve gelgit düzlüğü ortamlarından oluşan 3 ana çökelme alanı, 12 ana mikrofasiyes ve 11 alt mikrofasiyes tiplerinin ortaya konulması ile belirlenmiştir. Mikrofasiyeslerin dikey sıralanmalarına göre yirmi altı metre ölçekli devir, iki sekans sınırı ve üç sekans tespit edilmiş ve ortaya konulan sekans stratigrafik çatı içinde Mikhailovsky ve Venevsky ` deki iki sekans sınırının global ölçekte oluşan Geç Paleozoyik Buzul Devri deniz seviyesi değişimleri sırasında oluştuğu anlaşılmıştır. Bu durumda Vizeyen ? Serpukoviyen sınırı üçüncü sekansın ?transgressive system tract? ` i içinde yer almaktadır. Devirlerin depolanma süresinin 117 ky oluğu hesaplanmış ve bu devirlerin orbital değişimlerle tetiklenen buzul kontrollü östatik devirler olduğu yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the Upper Visean substages, delineate the Visean - Serpukhovian boundary with calcareous foraminifera and interpret the foraminiferal evolution and sequence stratigraphical framework by using sedimentary cyclicity across the boundary section. For this purpose a 59,61 m thick stratigraphic section consisting of mainly limestone and partly sandstone and shale is measured in the Aziziye Gediği and Oruçoğlu Formations in the Pınarbaşı Region of Eastern Taurides.A detailed micropaleontological study has revealed presence of important foraminiferal groups namely, parathuramminids, earlandiids, endothyroids, archaediscids, biseriamminids, fusulinids, loeblichids, tournayellids and paleotextularids and 145 species and three biozones. The biozones are, in ascending order, Eostaffella ikensis ? Vissarionovella tujmasensis Zone (Mikhailovsky; Late Visean), Endothyranopsis cf. sphaerica ? Biseriella parva Zone (Venevsky; Late Visean) and Eostaffella pseudostruvei ? Archaediscids @ tenuis stage Zone (Taurssk; Early Serpukhovian).A detailed microfacies analysis was carried out in order to understand the depositional history and sedimentary cyclicity and construct the sequence stratigraphic framework of the studied area. Three main depositional environments consisting of open marine, shoal or bank and tidal flat environments were interpreted based on the analysis of 12 major microfacies and 11 sub-microfacies types. Based on the vertical association of microfacies twenty-six cycles, two sequence boundaries and three sequences were recognized in the studied section and these two sequence boundaries, which correspond to the Mikhailovsky and Venevsky horizons, are the records of the global sea level changes during the Late Paleozoic Ice Age. Within this context Visean ? Serpukhovian boundary falls in the transgressive system tract of the third sequence. The duration of cycles are calculated as 117 ky and interpreted as orbitally induced glacioeustatic cycles.