Geology of the permian sequence in the gerçüş-2, çelikli-101 kentalan-7, zengon-1 wells, southeast Turkey
- Tez No: 5456
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ferniysr, Güneydoğu Türkiye, sedimente: petrografi, kuyu loğları, gözeneklilik, hazne kayaç, Permian, Southeast Turkey, sedimentary petrograpbv. well logs, porosity, reservoir rock
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
-v- GÜNEYDO?U TÜRKİYE'DE, GERÇÜŞİ2, ÇELİKLİ* 101, KENTALAN#7, ZENGAN#1 KU YULARINDAK İ PERMİ YEN İSTİFİNİN JEOLOJİSİ Tek ini i, Uğur Kağan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Göksenin Eseller 111 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Güneydoğu Türkiye'deki Pentıiyen yaşlı kayaçlar, GERÇÜŞ'#2, ÇELİKLİ#101, KENTALAN#7 ve ZENGAN#1 kuyularından elde edilen yeraltı verilerinden incelenmiştir. Ayrıntılı petrografik çalışmaya ek olarak ÇELÎKLİ#101 ve ZENGAN#1 kuyularının loğlarından kuyu loğu çalışması yapılmıştır. Permiyen yaşlı kayaçlar Kaş ve Gomani ibrik Formasyon ları ile temsil edilirler, Kaş Formasyonu şeyi, silttaşı, kumtaşı ve dolomitlerden oluşur ve olasılıkla delta düzlü ğünde çökelmiştir. Kaş Formasyonu, Gomaniibrik Formasyonu tarafından uyum lu olarak üzerlenir. Gomaniibrik Formasyonu“A”“B”ve“C”üyelerin den meydana gelir.“A”üyesinin karbonatları,“Dolomikritik Ça- murtaşı ve Vaketası”ve“Algli, Formaniferii Vaketası ve-vı- Tanetaşı”ile kumtaşı arakatkılarından oluşur. GERCÜŞ #2 ve ZENGAN#1 kuyularının bazı bölümlerinde epijenetik dolomitieş- me baskxndir.“B”üyesi altta kireçtaşı ve aoiomitlerle baş lar, üste doğru kırıntıların miktarı artarak devam eder.“C”üyesi kumtaşı arakatkılı“Demirli Dolomikrit ve Vaketası”,“Algli, Foraminiferli Vaketası”ve“Karasal kökenli malzeme li Dolomikritik Çamurtaşı ve Vaketaşı”dan oluşan karbonat lardan meydana gelir.“B”üyesi olasılıkla bataklık koşulla rın mda ara sıra etkin olduğu delta düzlüğünde oluşurken,“A”ve“C”üyeleri olasılıkla çok sığ denizel ortamda oluş muştur. Kuyu loğu analizlerine göre, karbonatlar % 5 den, klastikler % 10 dan az gözenekliliğe sahiptirler. Kayaçla- rın petrografik özellikleriyle bağıntılı olan düşük gözeneklilik değerleri, petrol için uygun haznekayaç niteliği taşımadıkla rını gösterir.
Özet (Çeviri)
-İÜ- GEOLOGY OF THE PERMIAN SEQUENCE IN THE GERÇÜŞ#2, ÇELİKLİ* 101, KENTALAN#7, ZENGANll WELLS, SOUTHEAST TURKEY Tek inli, Uğur Kağan Faculty of Engineering Department of Geology, M.S. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Göksenin Eseller 111 Pages,..Eebruary 1989 ABSTRACT Permian rocks in Southeast Turkey have been studied from subsurface data obtained from KENTALAN#7, ZENGAN#1, CELİKLİ#101 and GERÇÜŞ#2 wells. In addition to detailed petrographic study, formation evaluation analyses were carried out particularly on well logs of CELİKLİ#101 and ZENGAN#1. The Permian rocks are represented bv the Kaş and the Gomaniibrik Formations. The Kaş Formation is composed of shales, siltstones, sandstones and dolomites which were possibly deposited on a deltaic plain. The Kaş Formation is conformably overlain by the Gomaniibrik Formation which is made up of three members namely“A”,“B”and“C”. The carbonates of the“A”member-ıv- is made up of“Dolomicritic Mudstone and Wackestone ”and“Algal, Foraminiferal Wackestone and Packstone ”with sandstone breaks. At GERÇÜŞ#2 and in parts of ZENGAN#1 epigenetic dolomitization was dominant. The rocks of the“B”member is composed of limestones and dolomites at the base with increasing amount of elastics towards the top. The“C”member is made up of carbonates consisting of“Ferruginous Dolomicrite and Wackestone”with sandstone breaks,“Algal Foraminiferal Wackestone”and“Terrigenous Dolomicritic Mudstone and Wackestone”. The“A”and“C”members were possibly deposited on very shallow marine conditions whereas the“B”member was possibly deposited on a deltaic plain where swamp conditions were dorr.inant occasionally. According to the formation evaluation analyses, carbonates have porosities less than 5 % and elastics less than 10 %. These low porosity values together with the petrographic observations indicate that they are not favorable reservoir rocks for petroleum.