Investigation of telomerase activity and gene expression in colorectal cancer
Kolon kanserinde telomeraz aktivitesi ve gen ifadesinin incelenmesi
  1. Tez No: 313835
  2. Yazar: AHU İZGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Telomeraz, kolon kanseri, hTERT, hPOT1, Telomerase, colorectal cancer, hTERT, hPOT1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsan telomeraz enzimi kromozomların ucuna telomerik tekrar dizilerini sentezleyen bir enzimdir. Telomeraz enzimi fonksiyonel olabilmesi için, insan telomeraz RNA'sı ve insan telomeraz ters transkriptazı olarak adlandırılan iki önemli alt birime sahiptir. Telomeraz enzimi, hekzamerik tekrarların telomere uçlarına eklenmesi için kendi RNA'sını kalıp olarak kullanır. Telomeraz aktivitesi ölümsüz hücrelerde saptanmıştır fakat normal vücut hücrelerinde saptanmamıştır. Bu nedenle, telomeraz aktivitesi kötü huylu kanserlerde tanısal ve prognostik belirteç olarak hizmet edebilir.Telomerler, kromozomların kararlılığını sağlamak için çok sayıda telomere özgü proteinlerle bağlanmış heterokromatik DNA dizileridir. Telomer korunması 1 (POT1) proteini, telomerin tek zincirine bağlanan ve telomerazın telomerlere taşınmasında önemli rol alan bir proteindir.Bu çalışmanın amacı, insan kolon kanseri dokularında telomeraz aktivitesi, hTERT ve hPOT1 genlerinin ifade düzeylerinin incelenmesidir. Telomeraz aktivitesi kolon tümör örneklerinde ve normal doku örneklerinde geliştirilmiş telomerik tekrar çoğaltma-gümüş boyama yöntemiyle incelenmiştir. hTERT ve hPOT1 genlerinin ifade düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, kolon tümörlerinin önemli ölçüde yüksek telomeraz aktivitesinin gösterdiğini, buna karşın normal dokuların telomeraz aktivitesi yönünden negatif bulunduklarını göstermiştir. Klinik ve patolojik parametreler arasında; tumorun evresi, histolojik türü, lenf nodu metastaz durumu ve organ metastaz durumu, telomeraz aktivitesi açısından önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Ayrıca, telomerazın katalitik alt biriminin tumorlu dokularda normal dokulara göre aşırı düzeyde ifade edildiği bulunmuştur. Benzer şekilde, kolon tümörleri, hPOT1 genini, normal dokulara göre daha fazla ifade etmişlerdir. hTERT ve hPOT1 genlerinin her ikiside telomeraz aktivitesi ile ilişkilidir.Bu çalışmanın sonuçlarından, yüksek telomeraz aktivitesinin, hTERT ve hPOT1 genlerinin çok fazla ifade edilmesi kolon kanserinde tanısal veya prognostik belirteçler olarak hizmet edebilecekleri çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
Human telomerase is a reverse transcriptase which synthesizes telomeric repeat sequences at the ends of chromosomes. The telomerase enzyme has two essential subunits to be functional which are called telomerase reverse transcriptase (hTERT) and human telomerase RNA (hTR). Telomerase uses its RNA subunit as a template for the addition of hexameric repeats at the ends of chromosomes. The activity of telomerase has been detected in immortal cells but not in most normal somatic cells. Therefore, its activity could serve as diagnostic or prognostic marker in malignancies.Telomeres are heterochromatic DNA sequences bound by a number of telomere binding proteins in order to maintain the stability of chromosomes. Protection of telomere 1(POT1) is a single stranded telomere binding protein which is thought to have significant role in the recruitment of telomerase to telomeres.The objective of the current study to investigate telomerase activity and gene expression of hTERT and hPOT1 in human colorectal cancer tissues. The activity of telomerase was examined in colorectal tumors and normal adjacent specimens by and improved telomeric repeat amplification protocol (TRAP)-Silver Staining Assay. The expression levels of hTERT and hPOT1 genes was analysed by qPCR.The results showed that colorectal cancer tumors showed significantly high telomerase activity whereas normal adjacent tissues were found to be telomerase negative. Among clinicopathological parameters; the stage, histological type, distant metastasis and lymph node metastasis status of tumors were found to show significant differences in terms of telomerase activity. Moreover, the expression of human telomerase reverse transcriptase (hTERT) was found to be overexpressed in tumor tissues compared to normal adjacent tissues. Likewise, colorectal tumors expressed high level of hPOT1 compared to normal tissues. Both the expression of hTERT and hPOT1 correlated with telomerase activity.It can be concluded from the results of the current study that high telomerase activity and overexpression of hTERT and hPOT1, may indicate that they could serve as diagnostic or prognostic indicators in colorectal cancer.