Refi' Cevad Ulunay'ın süreli yayınlardaki yazıları
Refi' Cevad Ulunay's writings on periodical publications
  1. Tez No: 313905
  2. Yazar: MAHİR KARACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Refi' Cevad Ulunay, basın, süreli yayınlar, fıkra, hikâye, anı, biyografi, Refi? Cevad Ulunay, press published in periodicals anecdote, story, remembrance, biography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 944
Özet
Türk Edebiyatı'nın gelişmesinde gazete ve dergilerin büyük önemi vardır. Bu gazete ve dergiler dönemin kültür-sanat hayatına ve tarihine ışık tutmaktadır.Bu çalışmada Refi' Cevad Ulunay'ın süreli yayınlardaki yazıları verilmiştir. Çalışma kapsamında Refi' Cevad Ulunay'ın yazdığı bütün gazete ve dergiler tek tek taranmış, bulunan yazılar türlerine göre sınıflandırılmıştır. Bu yazıların konusu ve özeti kronolojik olarak verilmiştir.Giriş bölümünde II. Meşrutiyet'ten 1960'a kadar Türk basını tanıtılmıştır. Birinci bölümde yazarın hayatı ve Türk basınındaki yeri anlatılmıştır. Ayrıca yazarın gazete ve dergilerde tespit edilen yazıları tür dizinine göre verilmiştir.Sonuç bölümünde Refi' Cevad Ulunay'ın gazeteciliği ve Türk basını için önemi anlatılmıştır.Özet bölümünde çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılarak plan hakkında kısaca bir bilgi verilmiştir. Kaynakça bölümünde de bu tezin hazırlanma aşamasında faydalanılan eserler, yazar isimleri, basımevleri, basım yerleri ve tarihleriyle birlikte türlere göre alfabetik sıralama şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
İn the development of the Turkish literature, newspaper and jounals have a great importance. Those newspaper and journals set light to the history of cultural and art life of the arena.İn this study, the writings of Refi? Cevad Ulunay published in periodicals were evaulated. Within the scope of study, all the writings of Refi? Cevad Ulunay publishedin journals and newspapers were searched and those writings were classified according to their genres. The subjects and summaries of these writings were presented chronologically.İn the introduction chapter, The Turkish Press from ?The Second Constitutionalist Period? to 1960s was introduced. İn the first chapter, the biography of the writer and his place in the Turkish Press was assessed. Additionally, the writings of the writer found in newspapers and journals were presented according to genre index.İn the conclusion chapter, the journalism and place of Refi? Cevad Ulunay in the Turkish Press were evaluated.İn the summary part, an overall assessment of our study was done, and a short informatory plan was presented. İn the bibliography part, the Works cited, pictures of writer, printing houses were arranged according to their dates and genres in the aplhabetical order.