Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde ortaöğretim: 1876-1920
Secondary education in the Last Times of Ottoman's: 1876-1920
  1. Tez No: 314065
  2. Yazar: SEVİM CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet, II. Abdülhamit, Rüştiye, İdadi, Sultani, II. Constitutionalism, II. Abdülhamit, middle, preparatory and secondary (sultani) schools
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Eğitim tarihi açısından önemli yere sahip olan ortaöğretim kurumlarının Tanzimat dönemi ile temelleri atılmış, II. Abdülhamit döneminde kanunlaştırılarak yayınlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu dönemden yeni açılan veya değişiklikler yapılan rüştiye, idadi ve sultani mektepleri ile ülkede modern bir eğitim uygulanmaya çalışılmıştır. Söz konusu okullarda, Müslim ve gayrimüslim ayırt edilmeksizin bütün Osmanlı tebaasına açık olacak ve Batı tarzında eğitim verecek şekilde planlanmıştır. Devlet bu yolla hem eğitimde çağdaşlaşmayı, hem de Osmanlıcılık düşüncesi etrafında azınlık grupların ayrılıkçı düşüncelerini engellemeyi hedeflemiştir. Ortaöğretim kurumları II. Meşrutiyetin ilanı ile bu gelişimlerini sürdürmüş fakat Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı ile bu ilerleyişini durdurmuştur. Bu dönemde rüştiye, idadi ve sultani mekteplerinin eğitim öğretim durumu, müfredat programı, öğrenci ve öğretmen durumları askeri başarısızlıklardan etkilenerek sürekli değişime uğramıştır. Eğitimde çağdaşlaşma neticesinde ortaya çıkan ve gelişen bu kurumlar II. Abdülhamit ve II. Meşrutiyet döneminde geçirdiği değişimlerle Cumhuriyet dönemine örnek teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
Secondary education institutions, which has an essential role in education history, lay their foundations in the Reforms period and legalized in the age of Abdülhamit the Second and also became widespread. By the use of middle, preparatory and secondary (sultani) schools a modern way of education is attempted to be tried. Such schools are planned to provide education in a Western method to all Ottoman populace no matter what their religions are. The government decided to modernize the education system while inhibiting the separatist ideas of minority. Secondary schools maintained their evolution with the announcement of the second constitutionalism, but this progress is interrupted by the Balkan and First World Wars. Within this period, the state of the middle, preparatory and secondary schools in terms of curriculum, the number of students and teachers are affected by the military failures. These institutions appeared and developed in the age of Abdülhamit the Second and the II. Constitutionalism and constituted an instance for the Republican period.