Mehmet Abdurrahman'ın Belagat-ı Osmaniyye adlı eseri: Metin-inceleme
Mehmet Abdurahman?s Belagat-i Osmaniyye: Text and analysis
  1. Tez No: 314066
  2. Yazar: MUSTAFA TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YENİKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'l Kâmil: Mehmet Abdurrahman, Belâgat-ı Osmaniyye, Belâgat, İbnul Kamil: Mehmet Abdurrahman, Belâgat-ı Osmaniyye, Eloquence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Belâgat-ı Osmaniyye İbnü'l Kâmil: Mehmet Abdurrahman tarafından mekteb-i asr için idâdîlerdeki öğrencilere Türk dil zevkini verebilmek amacıyla kaleme alınmıştır. Hayatı hakkında kaynaklarda pek bilgi bulunmayan İbnü'l Kâmil: Mehmet Abdurrahman'ın Belâgat-ı Osmaniyye dışında kitapları, Fransızcadan çeviri eseri ve birkaç makalesi de bulunmaktadır. Belagat-ı Osmaniyye; Mukaddime, Tetimme-i Mukaddime'den oluşan bir giriş, Me'ânî, Beyân ve Bedî' başlıklarıyla anlatılanbelagatin esas konularından sonra yazarın Fransızca'dan iktibas ettiği İlâve-i Mühimme bölümlerinden oluşmaktadır. Yüksek lisans çalışmamızda üzerinde akademik çalışma yapılmamış bir eser olanBelâgat-ı Osmaniyye'nin bilim dünyasının dikkatine sunulması öncelikli hedefimiz olmuştur. Çalışmamız, metnin incelenmesi, yazı çevrimi ve eserdeki terimleri de içeren açıklamalı dizinden oluşmaktadır. Metnin en doğru şekilde okunması, eserin değerlendirilmesi ve dizinin yapılması asıl hedefimizi oluşturdu. Ortaya koyduğumuz bu çalışmayla Türk Edebiyatı'nın önemli bir alanını teşkil eden belagat konusunda yeni bir tertiple yazılmış Belâgat-ı Osmaniyye adlı eser gün ışığına çıkarılarak incelenmiş, kitabın edebiyat ve eğitim tarihimizaçısından değerinin belirlenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Belâgat-ı Osmaniyye by İbnu?l Kamil: This work was written by Mehmet Abdurrahman to give pleasure of Turkish Literature to students attending High Schools. There is not much information about his life in the sources; we found his translation works from French and some essays except from his work Belâgat-ı Osmaniyye.Belâgat-ı Osmaniyye consists of introduction including preface and supplementary preface, main topics told under the tittles of Me?ani, Beyan and Bedi, and İlave-i Mühimme part that the writer quoted from French. In this research, we, firstly, aim at presenting the book of Belâgat-ı Osmaniyye to the attention of science world, which hasn?t beeen studied academically so far. This study consists of text investigtion, translation and explanatory series of terms in the work. Being read of the text in a correct way, assessing the work generally and creating a series became our first aim in the study. With the study, we raked up the work of Belâgat-ı Osmaniyye written in a new order with respect to eloquence, and constitutes an important part in Turkish Literature; moreover, we revaluated the work in the terms of literature and education history.