Resmi ve özel okulların kurumsallaşma düzeyleri
Instutionalizational level of public and private schools
- Tez No: 314101
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kurumsallaşma Eğitim Denetimi, Öğretmen, Yönetici, Öğrenci, Education, Instutionalization, Educational Supervision, Teacher, Administrator
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitim kurumlarının kurumsallaşma düzeylerinin sayısal veriler ile tespit edilmesidir. Bu araştırma için İstanbul ilinde on okul seçilmiş ve beşi resmi beşi özel olan bu okulların kurumsallaşma düzeyleri belirlenmiştir. Bu çalışmada amaç, yalnızca çalışmaya katılan on okulun kurumsallaşma düzeylerini belirlemek ve kıyaslamak değildir. Bu çalışmaya katılan okullar veri kaynağıdır ve çalışmanın hiçbir aşamasında kurum kimlikleri açıklanmamıştır. Amaç genel anlamda kurumların kurumsallaşma düzeylerini sayısal verilerle tespit edecek uygulanabilir bir yöntem oluşturmaktır. Ayrıca, bu araştırmanın diğer bir amacı da resmi ve özel okulların kurumsallaşma düzeylerini karşılaştırmaktır. Bu amaçlara ulaşmak için, yazar tarafından geliştirilen; görüşme, anket ve gözlem formlarından oluşan bir ölçeklendirme sistemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 18.0 istatistik programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve gerekli analizler yapılarak verilerin yorumlanması sağlanmıştır. Okulların kurumsallaşma düzeylerinin göstergesi olan kurumsallaşma puanını hesaplama teknikleri belirlenmiş ve bu teknikler kullanılarak çalışmaya katılan resmi ve özel okulların kurumsallaşma puanları hesaplanmıştır. Kurumsallaşma puanlarının ortalamalarına göre özel okulların kurumsallaşma düzeylerinin, resmi okulların kurumsallaşma düzeylerinden daha yüksek olduğu tespit edildi. Okullar tek tek değerlendirildiğinde bazı resmi okulların kurumsallaşma düzeylerinin bazı özel okulların kurumsallaşma düzeylerinden daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the instutionalizational level of public and private schools by means of numeric datas. For his research ten schools in İstanbul that five of them are private and the rest of them are public had been selected and instutioanlization levels of these schools were found out. The schools participating this research are data source and the identifications of these schools are not identified.The aim of this research is not only determining and comparing the instutionalization levels of ten schools that participating this research , but also the additional goal is in general meaning improving an applicable methode determining the instutionalization level of schools with numeric datas. In addition, another aim of this research is comparing instutionalization level of public and private schools. In order to reach this purpose, a scalling system that had been developed by researcher; and consist of forms of interview, questionnaire, observation had been used. The data obtained from the research had transferred to computer environment by using SPSS 18.0 statistical software and by making necessary analysis, comment on datas was provided. the calculation techniques of instutionalization score that is the indicator of instutionalization levels of schools had been determined and by using these techniques it had been calculated that instutionalizational scores of public and private schools participating this research. In accordance with the average of instutionalizational score of schools,it was found out that instutionalizational levels of private schools are higher than instutionalizational levels of public schools. When schools are evaluated one by one it was seen that some public schools are more instutionlised than some private schools.