Türkiye'de beliren yetişkinlik: Yetişkinlik kriterlerinin ve yetişkinlik statülerinin incelenmesi
Emerging adulthood in Turkey: An examination of adulthood criteria and achieved adulthood status
- Tez No: 314133
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, yetişkinlik ölçütleri, ulaşılan yetişkinlik ölçütleri, emerging adulthood, adulthood criteria, achieved adulthood criteria
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Beliren yetişkinlik dönemi ergenlik ile yetişkinlik dönemi arasında olan ve bireylerin farklı kazanımlar elde ettiği bir gelişim dönemidir. Literatürdeki çalışmalar, bu dönemin bir çok ülkede yaşandığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, Türk toplumunda beliren yetişkinliğin görülme sıklığını incelemek, 18-25 yaş arasındaki bireylerin önem verdikleri ve ulaştıkları yetişkinlik kriterlerini belirlemektir. Bununla birlikte, beliren yetişkinlik döneminin hangi özelliklerinin yaşandığının ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışmaya, üniversite öğrencileri, yarı zamanlı çalışan üniversite öğrencileri ve çalışan bireylerden olmak üzere üç grup katılmıştır. Örneklemin yaş ortalaması 20.68 `dir (SS = 1.84). Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %56.5'i kendilerini beliren yetişkin olarak nitelendirmektedir. Katılımcılar en çok ?Bağımsızlık? ve ?Aile kapasiteleri? alt ölçeklerine ait maddeleri yetişkinlik için gerekli görmektedir. Ulaşılan yetişkinlik ölçütlerine bakıldığında, katılımcıların en çok ?Normlara Uyma? alt ölçeğinde yer alan maddelere ulaştıkları görülmektedir. Bu sonuçlar, beliren yetişkinlik döneminin Türkiye'de de yaşandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Emerging adulthood is a developmental period between adolescence and adulthood during which individuals gain various competences. Literature reveals that emerging adulthood is evident in many countries. The object of the current study is to examine the emerging adulthood period in Turkish society and to determine important adulthood criteria and achieved adulthood criteria. Besides, it is aimed to find out the experienced features of emerging adulthood in Turkey. The sample is composed of three groups: university students, university students working part-time and individuals working full-time. The mean age of the sample is 20.68 (SS = 1.84) years. The results reveal that 56.5% of the participants define themselves as `emerging adults?. Participants indicate the items of ?Independence? and ?Family capacities? subscales as the most necessary criteria for adulthood. Regarding the achieved adulthood criteria, it is observed that participants mostly achieved adulthood criteria under the ?Norm compliance? subscale. Findings of the study reveal that emerging adulthood is experienced in Turkey as well.