The relations between coping strategies, caregiver bonding, and dating violence of emerging adults: Cross-cultural comparison between China and Turkiye
Beliren yetişkinlerde başa çıkma stratejileri, bakım verene bağlanma ve flört şiddeti arasındaki ilişki: Çin ve Türkiye arasındaki kültürler arası karşılaştırma
- Tez No: 771400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAYAR CIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Başa çıkma stratejileri, beliren yetişkinlik, bakım verene bağlanma
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hem Türkiye hem de Çin kolektif kültüre sahip ülkelerdir. Fakat ikisi de farklı kültürel geçmişlere sahiptir. Farklı kültürler, farklı dinler ve farklı ekonomik gelişme düzeylerine sahiptirler. Bu çalışmanın amacı, Çin ve Türkiye'de evlenmemiş beliren yetişkinler arasındaki flört şiddeti, başa çıkma stratejileri ve bakım verene bağlanmayı karşılaştırmaktır. Bu çalışmanın ilk amacı flört şiddetinde ülkeler (Türkiye ve Çin) farklılıkları olup olmadığını incelemektir. İkinci amaç, beliren yetişkinlikde flört şiddetinin cinsiyet farklılıkları olup olmadığını incelemektir. Üçüncü amaç, bakim verene bağlanma (bakım ,aşırı koruma)nin beliren yetişkinlerde flört şiddetini yordayıp yordamadığını test etmektir. Son amaç, flört şiddeti ve başa çıkma stratejilerinde bakım verene bağlanmanın moderasyon etkisini incelemektir. Katılımcılar 19 ve 26 yaşları arasındaydı (X=23.66, SD=3.66) evlenmemiş beliren yetişkinlik dönemindeki 171 Türk katılımcı (%72.5 kadın, %24 erkek, %3.5 söylememeyi tercih ediyor) 170 Çinli katılımcı (%71.8 kadın, %21.8 erkek, %6.5'i söylememeyi tercih ediyor). Tüm katılımcılar altı aydan uzun süredir bir ilişki içindeydi. Katılımcılar, çatışmaların çözümüne yaklaşım ölçeği (CTS2), COPE (Başa Çikma Tutumlarini Değerlendirme Ölçeği ve Ana Babaya Bağlanma Ölçeği (PBI) tamamladılar. Bulgular, flört istismarı (fiziksel saldırı, yaralanma, cinsel zorlama) konusunda Çin ve Türkiye arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Ancak psikolojik saldırganlık açısından Çin ile Türkiye arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Çin ve Türkiye arasında flört istismarına ilişkin cinsiyet farklılıklarının sonuçları, Türkiye'de erkek ve kadın arasında cinsel zorlama uygulama, fiziksel saldırı uygulama , fiziksel saldırıya maruz kalma ve yaralanma mağduriyeti arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. Ancak Çin'de erkekler ve kadınlar arasında flört istismarı (fiziksel saldırı, yaralanma, psikolojik saldırganlık, cinsel zorlama) mağduriyet ve faillik açısından anlamlı bir fark yoktur. Regresyon sonucu, Çin'de aşırı korumanın flört istismarının tüm değişkenlerini (suç ve mağduriyetler) pozitif olarak yordadığını göstermektedir. Ayrıca Türkiye'de bakım, psikolojik saldırganlık ve cinsel zorlama eylemlerini olumsuz yönde yordamaktadır. Moderasyon analizi sonuçları, koruma alt boyutunun Çin'de psikolojik saldırganlık gerçekleştirme ve kaçınma ile başa çıkmayı azalttığını göstermektedir. Türkiye'de bakım alt boyutu, yaralanma mağduriyeti ve kaçınma ile başa çıkmayı hafifletmektedir. Ayrıca aşırı koruma, yaralanma mağduriyetini ve sosyal destekle başa çıkmayı hafifletir. Ayrıca bakım alt boyutu, cinsel zorlama yapma ve kaçınma ile başa çıkmayı hafifletmektedir. Sonuçlar tartışılmış ve çalışmanın sınırlılıkları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkiye and China are countries that have collective culture, but they have different cultural backgrounds. They have different cultures, different religions, and different levels of economic development. The aim of this study is to compare dating violence, coping strategies, and caregiver bonding among unmarried emerging adults in China and Turkiye. This study's first aim is to examine whether or not between contries (Turkiye and China) differences in dating violence(physical assault, psychological aggression, sexual coercion, injury). The seond aim is to examine whether or not between gender differences and dating violence(physical assault, psychological aggression, sexual coercion, injury) in emerging adults. The third aim is to test whether or not caregiver bonding (care, overprotection ) predict dating violence in emerging adults. The last aim is to test the moderation effect of caregiver bonding on the relationship between dating violence and coping strategies. Participants ages were 19 and 26 years (X=23.66, SD=3.66), unmarried emerging adults Turkish 171 participants (72.5% women, 24% men, 3.5% prefer not to say), Chinese 170 participants (71.8% women, 21.8% men, 6.5% prefer not to say). All participants had been in a relationship for more than six months. Participants completed The Conflict Tactics Scales—(CTS2), The Cope Inventory, and The Parental Bonding Instrument (PBI). The result shows significant differences between China and Turkiye in dating violence (physical assault, injury, sexual coercion). However, there is no significant difference between China and Turkiye regarding psychological aggression. The results of the gender differences in dating violence between China and Turkiye show that there was a significant difference between males and females in sexual coercion perpetration, physical assault perpetration, physical assault victimization, and injury victimization in Turkiye. However, there is no significance between men and women in terms of victimization and perpetration of dating violence (physical assault, injury, psychological aggression, sexual coercion) in China. The regression analysis shows that overprotection positively predicts all variables of dating violence (perpetrations and victimizations) in China. Also, care negatively predicts psychological aggression perpetration and sexual coercion perpetration in Turkiye. Moderation analysis results show that the sub-dimension of over-protection moderates psychological aggression perpetration and avoidance coping in China. The sub-dimension of care moderates injury victimization and avoidance management in Turkiye, Also, over-protection moderates injury victimization and social support coping. Moreover, the sub-dimension of care moderates sexual coercion perpetration and avoidance coping. The results are discussed, and the limitations of the study are explained.