Bizans İmparatorluğu'nun Bulgarlarla ilişkileri: Başlangıçtan 1018'e kadar
Relations of the Byzantine Empire with the Bulgars: From beginning until 1018
  1. Tez No: 314153
  2. Yazar: ŞEBNEM ARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Bulgarlar, Balkan Yarımadası, Hıristiyanlık, Byzantine Empire, Bulgars, Balkan Peninsula, Christianity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
?Bizans İmpatorluğu'nun Bulgarlarla İlişkileri (Başlangıçtan 1018'e Kadar)? adlı çalışmamızda Hun hükümdarı Atilla'nın oğlu İrnek'in Karadeniz'in kuzeyine çekilişi ile bu bölgede yaşayan Ogurlar ile karışıp Bulgar halkını oluşturduktan sonra Bizans İmparatorluğu ile ilişkilerini 1018'e kadar yani İlk Bulgar Devleti'nin Bizans İmparatorluğu tarafından yıkılına kadar olan süreci aktarmaya çalıştık. Konumuzu beş bölümde inceledik.Birinci bölümde Bulgarların ortaya çıkmasından, Balkan Yarımadasından, Bulgarların ilk siyasi faaliyetlerinden ve Balkan coğrafyasındaki diğer milletlerinden bahsettik. Bulgarlar ilk olarak Balkanlarda karşımıza çıkmasalar da daha sonra faaliyet gösterdikleri alan olması nedeniyle konuyu tamamlaması açısından bütün bir şekilde değerlendirmeye çalıştık. İkinci bölümde ise meydana gelen Bulgar Devletlerinin Bizans ile ilişkilerini inceledik. İkinci bölümde daha çok ortaya koymaya çalıştığımız nokta Bulgar Devleti'nin Balkan yarımadasında tutunmaya başladığı dönemi yansıtmak idi. Üçüncü bölümde ise Bulgar Devleti'nin güçlendiği dönemde Bizans İmparatorluğu ile Bulgar ilişkilerini ortaya koymaya çalıştık. Dördüncü bölümde çağdaşlarına ayak uydurmaya çalışan Bulgar Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'ndan etkilenerek nasıl Hıristiyan bir devlet olduğunu anlattık. Beşinci bölümde ise Tuna Bulgar Devleti'nin Bizans İmparatorluğu tarafından yıkılma sürecini 1018'e kadar ayrıntılı bir biçimde inceledik.Kısacası Bulgarların ortaya çıkmasından itibaren Bizans ile nasıl bir ilişkisi olduğunu ve Bulgarların şekillenmesinde Bizans İmparatorluğunun ne derece önemli olduğunu ve ayrıca Balkan Yarımadasının da şekillenmesinden Bulgarların ne derece önemli olduğunu ve bugün bu coğrafyada var olan bazı halkların Bulgarlardan nasıl etkilendiğini ve Bulgarların onlardan nasıl etkilendiğini gördük.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is the relations of Bulgar state, whose formation roots in Attila?s son Irnek?s withdrawal to the North of Black Sea and his people?s fusion with Ogurs, with the Byzantium Empire until 1018, i.e. until the Byzantium Empire annihilates the Bulgar state. The subject has been examined under five chapters. The first chapter is about the origin of Bulgars, Balkan Peninsula, Bulgars first political activities, other nations of Balkan Peninsula. Although Bulgars have not originated from the Balkan Peninsula, this region is examined for being political orbit of the Bulgars. The second chapter is about the Bulgar-Byzantium relations in VI.th Century. The third chapter is about Bulgar-Byzantium relations in IX.th Century, namely the era in which Bulgar state extended its political power. The fourth chapter is about the Christianization of the Bulgar state. The fifth chapter is about the annihilation of the Bulgar state.To summarize in this thesis Bulgar ? Byzantium relations since the beginning of the Bulgar state, Byzantine Empire?s influences on the shaping of Bulgars and Bulgars importance in the shaping of Balkan Peninsula in turn has been analyzed.