Savaş temalı dijital oyunlarda egemen ideolojinin temsili
Representation of dominant ideology in war-themed digital games
- Tez No: 314192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE KABADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, dijital oyunlar, iletişim teknolojileri, Ideology, digital games, communication technologies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Dijital oyunlar, modern dünyanın ilgi gören iletişim ve eğlence araçlarından biridir. Bununla beraber, özellikle son yıllarda hızlı bir gelişim süreci göstermektedirler. Dijital oyunlar, diğer kitle iletişim araçlarına benzer şekilde, içeriklerinde barındırdıkları ideoloji ve düşünceleri, hedef kitleye etkili bir biçimde ulaştırabilmektedir. Küreselleşmenin etkisiyle dünya, tek kültürlü bir yapıya doğru ilerlemektedir. Egemen güce ait değerler, kitle iletişim araçları aracılığıyla olumlanmakta, yeniden üretilerek yaygınlaşmaktadır. Dijital oyunlar da bireylerin toplumsal rolleri ve fikir dünyaları üzerinde etkili olmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, yeni bir iletişim aracı olarak adlandırılan dijital oyunların, egemen ideoloji ile ilişkisini ortaya koymaktır.Çalışmada, dijital oyunlarla egemen ideoloji ilişkisini irdeleyebilmek için ideoloji ve egemen ideoloji kavramları üzerinde durulmuştur. Dijital oyunlara yönelik irdeleme, disiplinlerarası alanlarla, iletişim çalışmalarıyla ve teknoloji ile ilişkilendirmeyi gerekli kılmaktadır. Çalışmada ayrıca, dijital oyun kültürü, dijital oyunların tarihsel ve teknolojik gelişim süreci ele alınmıştır. Bu aşamada dijital oyunların ideolojik içerikleri üzerine var olan çalışmalar, örneklerle incelenmiştir. Son olarak, savaş temalı dijital oyunların egemen ideoloji ile ilişkisi, Lars Konzack'ın ?Yedi Katmanlı Analiz Yöntemi? kullanılarak niteliksel analiz metodu ile irdelenmiş, ulaşılan sonuçlar karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Digital games are one of the most popular communication and entertainment media of the modern world, evolving in a very fast pace in the last years. These gamesvery similarly to mass communication media-are capable of conveying the hidden messages of ideologies and ideas to the target audiences effectively. As the world is getting more and more mono-cultural due to globalization, dominant powers spread their roots over nations via mass media. The digital games are no exception with their prominent roles of affecting individuals? social roles, ideas, beliefs and attitudes. Given these facts, this work aims to explain the relationship between digital games as a new communication medium and dominant ideology.In this work, firstly the terms of ideology and dominant ideology have been explained to provide a framework to the reader. As you would expect, a study carried out on digital games necessitates interrelating various disciplines such as, communication studies and technology. In the second part, the digital game culture, the historical and technological evolution of digital games elucidated. The current and past studies conducted on the ideological content of digital games have also been analyzed with examples in this part. Last but not least, the correlation between war-themed games and dominant ideology discussed has been deeply in detail by using the qualitative analysis method as a part of Lars Konzack?s ?Seven Layered Analysis?, and the results have been evaluated in a comparative manner.