Konaklama işletmelerinde işgörenlerin kişilik tipleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between organizational commitment and personality types of workers in accommodation
  1. Tez No: 314206
  2. Yazar: ALİ İNANIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BAYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Tipleri, Örgütsel Bağlılık, Konaklama İşletmeleri, Personality, Personality Types, Organizational Commitment, Hospitality Enterprises
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsan ile ilgili bir kavram olan kişilik, bireysel farklılıklara vurgu yapan ve her bireyin olaylara vermiş olduğu tepkilerin birbirinden farklı olduğunu öne süren bir olgudur. Bu durum araştırmacıları bu farklılığın nedenini araştırmaya yöneltmiş ve kişilik özellikleri araştırma konusu olmuştur. Aynı zamanda doğru işgörenin seçilmesi ve işgörenin yaptığı işi benimsemesi için işletmeler açısından işgörenlerin kişilik tipleri önem arz etmektedir. Günümüzde örgütsel bağlılık kavramı da büyük önem kazanmıştır. Örgütsel bağlılık, işgörenin çalıştığı örgüte karşı hissettiği bağın gücünü ifade etmektedir. İşgörenlerin çalıştığı örgüte karşı bağının güçlü olması işletmelerin başarısı açısından büyük önem arz etmektedir. Konaklama işletmelerinin hizmet yoğun üretim yapısı, buralarda çalışan işgörenlerin çalıştığı örgüte bağlılığını önemli hale getirmektedir.Yapılan araştırmanın sonucunda işgörenlerin kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında istatistikî olarak anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda kişilik özelliklerinin alt boyutlarından olan duygusal denge, uyumluluk ve dışa dönük kişilik özellikleri örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir belirleyici olduğu görülmektedir. Fakat yeniliklere açık olma ve sorumluluk kişilik özellikleri örgütsel bağlılıkları üzerinde anlamlı bir belirleyici değillerdir.
Özet (Çeviri)
Personality, as a notion imputed to human being is a phenomenon emphasizing on the individual differences and claiming that each individual reacts differently in different situations. This made researchers to investigate the reasons behind this differentiation and personality traits have become the subject of this study. Additionally, personality types of employees indicate greater importance for the enterprises to be able to choose the right person and for the ease of their adoption to the working conditions. Nowadays, the concept of organisational commitment has also become very important. Organisational Commitment represents the strength of the feeling of `belonging? to the organisation in which the employee is recruited. The extent of employees? loyalty to the organisation in which they are employed has got great importance for the achievement of the companies. The service-intensive structure of the hospitality industry assigns great significance over employees? commitment to the organisation in which they are employed.In the study, a statistically significant relationship between the personality traits of the employees and their tendency for organisational commitment was found. It was also found that emotional stability, compatibility and extrovert personality traits which are the sub-dimensions of personality traits have greater influence on the organisational commitment. However, no statistically significant relationship was determined between the personality traits of openness to innovation and responsibility.