Edward Morgan Forster'ın ?A Passage to India (Hindistan'a Bir Geçit)? adlı romanında kültürlerarası etkileşim
The intercultural interaction in Edward Morgan Forster?s A Passage to India
  1. Tez No: 314252
  2. Yazar: DİLEK DÜZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, iletişim, kültürlerarası etkileşim, kültürlerarası iletişim, kültürel değerler, Culture, communication, intercultural interaction, intercultural communication, cultural values
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Edward Morgan Forster'ın A Passage to India (1924) adlı romanında kültürlerarası etkileşim konusu irdelenmiştir. Bu çalışma giriş bölümünden, dört ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kültür kavramı üzerinde durulmuştur, ikinci bölümde kültürlerarası iletişim ve etkileşim konusu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, öncelikle eser hakkında ve söz konusu romanın yazarı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verilmiş, daha sonra romanın içeriği ve teması üzerinde durulmuştur. Son olarak dördüncü bölüm ise eserde kültürlerarası etkileşim durumuna ayrılmış, romandaki figürlerin yaşadıkları kültürlerarası sorunlar, kültürel uyumsuzluk ve etkileşim konusuna yer verilmiştir.A Passage to India'daki başlıca temalardan biri kültürel anlaşmazlıktır. Toplumsal kurallar ve dinin günlük hayattaki rolüne ilişkin ayrı kültürel fikirler ve beklentiler, İngilizler ile Müslüman Hintliler, İngilizler ile Hindu Hintliler, Müslümanlar ile Hindular arasındaki anlaşmazlığa sebeptir. Forster, sürekli tekrarlanan anlaşmazlıkların kültürel sterotipler olarak nasıl kanıksandığını ve bu anlaşmazlıkların sık sık kültürel uçurumlar üzerinde köprü kurma çabalarının gereksizliğini ispatlamak için kullanıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with the intercultural interaction in the novel A Passage to India (1924) by Edward Morgan Forster. It is composed of an introductory part, four main chapters and a conclusion. The first chapter is devoted to the evaluation of the concept of culture and the second chapter deals with intercultural communication and interaction. The third chapter focuses firstly on the novel and the writer and then on the content and theme of the novel. Finally the last chapter concentrates on the status of intercultural interaction in the novel; intercultural problems faced by the figures, the cultural misunderstandings and intercultural interaction are dealt with.One of the major themes of A Passage to India is cultural misunderstanding. Differing cultural ideas and expectations regarding social proprieties, and the role of religion in daily life are responsible for misunderstanding between the English and the Muslim Indians, the English and the Hindu Indians, and between the Muslims and Hindus. Forster demonstrates how these repeated misunderstandings become hardened into cultural stereotypes and are often used to justify the uselessness of attempts to bridge cultural gulfs.