Cerrahi uygulanan vertebra kırıklarında klinik ve radyolojik sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and radiological results in operated thoracolumbar vertebra fractures
  1. Tez No: 314441
  2. Yazar: ERDİNÇ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA DİNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: torakolomber kırık, sagital indeks, lokal kifoz açısı, anterior korpus yükseklik kaybı yüzdesi, Oswestry, VAS, thoracolumbar fracture, sagittal index, local kyphosis angle, rate of anterior corpus height loss, oswestry, VAS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
7. ÖZETCerrahi Uygulanan Torakolomber Vertebra Kırıklarında Klinik ve Radyolojik Sonuçların DeğerlendirilmesiTorakolomber vertebra kırığı nedeni ile opere edilen hastaların yaş ortalaması 46,5 (16-76) olarak saptanmıştır. Hastaların %62'si kadın (31), %38'i erkek (19)' tir. Takip süresi ortalama 96,5 ay (6-183) olarak saptanmıştır. Oswestry ortalaması 15 (7-39), VAS ortalaması 13,5 (0-32)'tur. Vertebra kırığı dağılımına bakıldığında toplamda 60 seviyede kırık saptanmıştır. Hastaların 42 tanesinde tek seviyede kırık mevcutken 7 hastada iki seviye, 1 hastada ise dört seviyede kırık mevcuttur. Kırığın en çok gözlendiği seviye L1 ve T12'dir. Hastaların % 78'ini burst kırıkları oluşturmaktadır. Hastaların başvuruları incelendiğinde en sık neden olarak düşme ( % 56) görülmektedir. Bunu sırası ile trafik kazaları (% 42 ) ve darp (% 2) takip etmektedir. Ek yaralanmalara bakıldığında ise en sık pubik ramus (% 6) yaralanması görülmektedir. Hastaların başvuru ile cerrahileri arasında geçen süre ortalama 4 gün (0-28); cerrahi sonrasında hastanede kalış süresi ortalama 6 ( 3-38) gündür. Sadece anterior enstrümantasyon uygulanan hasta sayısı 7 ( %14); sadece posterior enstrümantasyon uygulanan hasta sayısı 41 (%82) aynı seansa hem anterior hem posterior enstrümantasyon uygulanan hasta sayısı 2 (%4)' dir. Operasyonlarda ortalama 2 (0-6) ünite kan kullanılmıştır. Hastalarda en sık görülen komplikasyon enfeksiyon (% 12) olarak gözükmekte bunu sırası ile vida kırılması (% 6), ağrılı kök lezyonu (% 2) ve nörolojik defisit (% 2) izlemektedir. Hastaların % 84'ünde nörolojik defisit saptanmamıştır. Hastaların % 84'ü Preop Frankel Skalası E iken bu oran postop %90, son kontrolde % 92'dir. Sİ ölçümleri preop ortalama değeri 200, postop ortalama değeri 140 son kontrol ortalama değeri 150'dir. Sİ'de görülen düzelme miktar ortalaması 4,80 ve Sİ'de görülen korreksiyon kaybı ortalaması 1,90'dir. Preop Sİ açıları arttıkça son kontrol açıları da yükselmekte ve postop açılar ne kadar yüksekse son kontrol açıları da yüksek olmaktadır. LKA ölçümleri preop ortalama değeri 170, postop ortalama değeri 90, son kontrol ortalama değeri 130'dir. LKA görülen düzelme miktar ortalaması 90 ve son kontrollerdeki yapılan ölçümlerde LKA'da görülen korreksiyon kaybı ortalaması 3,40'dir. LKA arttıkça postop LKA'da yükselmekte, postop LKA arttıkça son kontrol açısı da yüksek olmaktadır. AKYK yüzdesi ölçümleri preop ortalama değeri % 45, postop ortalama değeri % 25, son kontrol ortalama değeri % 28' dir. AKYK yüzdesi düzleme miktarı ortalaması %18 ve son kontrollerdeki yapılan ölçümlerde AKYK yüzdesinde görülen korreksiyon kaybı ortalaması % 4,2'dir. Preop AKYK yüzdesi arttıkça postop AKYK yüzdesi yükselmekte; preop anterior korpus yükseklik kaybı yüzdesi arttıkça son kontrol anterior korpus yükseklik kaybı yüzdesi yüksek olmakta; postop AKYK yüzdesi ne kadar yüksekse son kontrol AKYK yüzdesi de yüksek olmaktadır. Kadınlarda VAS ve Oswestry skoru erkeklere göre daha yüksek çıkmaktadır. PLK yaralanmasının olduğu durumlarda VAS ve Oswestry skorunda artma meydana gelmektedir. TLISS puanı artıkça VAS ve Oswestry skoru da artmaktadır.TLISS nörolojik durum değerlendirmesine göre; nörolojik olarak sinir kökü basısı olan 2 hastada frankel skalasına göre 1 basamak düzelme olmuştur. Tam kord basısı olan 3 hastadan birinde frankel skalasına göre bir basamak düzelme olmuş, 2 hasta aynı seviyede kalmıştır. Tam olmayan kord basısı olan 1 hastada ise 3 basamak düzelme olmuştur. Bu tezde klinik sonuçlar radyolojik parametre ile karşılaştırıldıklarında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARYEvaluation of Clinical and Radiological Results in Operated Thoracolumbar Vertebra FracturesThe mean age of the patients operated on due to thoracolumbar vertebra fracture has been determined 46,5 (16 to 76). 62% of the patients (31) are female and 38% (19) are male. Mean follow-up period has been determined 96,5 months (6 to183). Mean of oswestry is 15 (7 to 39) and that of VAS 13,5mm (0 to 32). 60 levels of vertebra fractures have been determined in total. While 42 of the patients have fractures in one level, 7 patients in two levels and 1 patient in four levels. The levels where the fracture has been observed most are L1 and T12. 78% of the patients have burst fractures. The most frequent reason for patients? seeking medical advice is falling (56%). It is followed by traffic accidents (42%) and pounding (2%) respectively. The most observed additional injury is pubic ramus injury (6%). The mean period between patients? application and operation is four days (0 to 28), and the mean period of hospital stay after the operation is six days (3 to 38). The number of patients who have undergone only anterior instrumentation is 7 (14%), that of the ones who have undergone on posterior instrumentation is 41 (82 %) and that of the ones who have undergone both anterior and posterior in the same session is 2 (4 %). Mean amount of blood used in operations is 2 units (0 to 6). The complication most observed in patients is infection (12%) which is followed by screw breakage (6%), painful root lesion (2%) and neurological deficit (2%) respectively. Neurological deficit has not been detected in 84% of the patients. While the percentage of the patients with preop Frankel Scale E is 84, the percentage is 90 in postop period and 92 in the final control. The mean preop rate of SI (Sagital Index) measurements is 200, postop rate 140 and final control rate 150. The mean rate of recovery observed in SI is 4,80 and the average rate of correction loss observed in SI is 1,90. As the preop SI angles increse, the last control angles increase. Furthermore, howmuch the postop angle is high, the last control angles become high. The mean preop rate of LKA (Local Kyphosis Angle) measurements is 170, postop rate 90 and final control rate 130. The mean rate of recovery observed in LKA is 90 and the average rate of correction loss observed in LKA is 3,40. As the postop LKA angle increases, the LKA also increses.Furthermore, if the postop LKA increses, the last control angle also increses. The mean rate for ACHL (Anterior Corpus Height Loss) percentage measurements in preop period is 45 %, the one in postop period is 25 % and the one in final control period is 28 %. The mean rate of recovery in ACHL percentage is 18% and the mean rate of correction loss observed in ACHL percentage in final control is 4,2%. As the preop ACHL loss ratio increses, the postop ACHL ratio increses and the last control ACHL ratio becomes high. Moreoever, howmuch the postop ACHL ratio is high, the last control ACHL ratio becomes high. VAS and oswestry score in women is higher than that in men. In the cases in which PLC (posterior ligamentous complex) injury is present, there is an increase in VAS and oswestry scores. When TLISS point increases, VAS and oswestry scores increase.According to the TLISS norological analysis results, two patients who have nerve root compression have made a progress of one level within frankel scale. One of the three patients who have complete cord compression have made a progress of one level within frankel scale, and two patients have remained same stay. A patient who has incomplete cord compression has made a progress of three levels. In this study, no statistically significant correlation has been detected when clinical results have been compared with radiological parameters.