Uss,isola ve synergy posterior spinal enstrumentasyon sistemlerinin skolyozun cerrahi tedavisinde orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of uss,isola and uss posterior spinal instrumentation systems results for surgical treatment of scoliosis
- Tez No: 314442
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA DİNÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Synergy, Isola, USS, scoliosis, correction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Synergy posterior enstrumentasyon sistemi ile tedavi edilen 20 hastanın yaş ortalaması 14, Isola posterior enstrumentasyon sistemiyle tedavi edilen 20 hastanın yaş ortalaması 13, USS posterior enstrumentasyon sistemi kullanılan 20 hastada ise 15 olarak saptanmıştır.Kız/erkek oranı Synergy grubunda 13/7 iken, Isola grubunda 15/5, USS grubunda 18/2'tür. Üç grup arasında yaş ve cinsiyet dağılımı bakımından anlamlı bir fark yoktur. (p=0.170)Synergy sistemi uygulanan grupta ortalama SRS (konjenital/idiopatik oranı) hesaplanırken, Synergy sistemi kullanılan grupta 3/17, İsola sistemi kullanılan grupta 1/19, USS sistemi kullanılan grupta ise 2/18 olarak hesaplanmıştır. İstatistiksel olarak üç grup arasında Ki-kare testi sonucuna göre anlamlı fark yoktur. (p=0.574)İntraoperatif korreksiyon açısından istatistiksel olarak üç grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. (torakal ve lomber için sırasıyla p=0.096 ve p=0.369)Korreksiyon kaybı açısından istatistiksel olarak torakal eğrilikler için üç grup arasında anlamlı fark vardır (p=0.05)Hastaların ameliyatları sonrası ortalama izlem süresi Synergy sistemi uygulanan grupta 20 (± 19.4) ay iken, Isola sistemi uygulanan grupta 50.4 (± 17) ay, USS grubunda 25.4 (± 14.9) aydır. İstatistiksel olarak karşılaştırıldığında üç grup arasında izlem süreleri (Kruskal-Wallis testi) bakımından anlamlı fark bulunmuştur. (p=0.05) fark yoktur.Synergy grubundaki hastaların ortalama ameliyat süresi 190 dakika (120-280) iken, Isola grubunda 395 dakika (310-430 dakika), sublaminar telleme yöntemi kullanılanlarda 320 dakika (290-360) olarak saptanmıştır. Bu değerlere göre üç grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Synergy ile USS, Synergy ile İsola ve USS ile İsola gruplar arasındaki p değeri
Özet (Çeviri)
The mean age of 20 patients in Synergy group is 14,in İsola group is 13, which consist of 20 patients and the mean age of 20 patients in USS group is 15.Female/male ratio is 13/7 in Synergy group, 15/5 in İsola group and 18/2 in USS group. These three surgical techniques are compared statistically by each other. (p=0.170)The average correction rate in three groups show no statistical significant difference between groups.The average correction loss at the end of the follow-up period for thoracic curvatures is statistically significant between each group. There is no difference between groups for lumbar curvatures.Mean folow-up period is 20 months for Synergy group, 50.4 months for İsola group and 25.4 months for USS group.Mean operation time was 190 minutes with Synergy group, 395 minutes with Isola group, and 320 minutes with USS group, which showed statistically significant difference between Synergy and other groups.Mean blood replacement was 2 U in Synergy group, 3 U in Isola group, and 3 U in USS group. These results also show statisticaly difference between Synergy group and other groups.There was no statisticaly significant difference between Synergy and İsola groups according to postoperative neurological complications. But there were two neurological complications in USS group. Also there was no statisticaly significant difference between three groups according to total postoperative complications.In conclusion USS and Isola posterior spinal instrumentation systems are similar for correction of curves. But Synergy has a lower rate of correction loss than İsola and USS. Also according to blood loss and operation time Synergy seems beter than Isola and USS.