Tiroid nodüllerinde ultrasonografi ve renkli doppler ultrasonografi bulguları
Ultrasonography and color doppler ultrasonography results for thyroid nodules
- Tez No: 314447
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR AKYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: CDU, internal vascularization, thyroid nodule
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETTiroid Nodüllerinde Ultrasonografi (US) ve Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS) BulgularıAmaç: Tiroid nodüllerinde ultrasonografi (US) bulgularına ek olarak renkli Doppler ultrasonografi (RDUS) bulguları ile birlikte malign-benign ayırımını yapabilmekGereç ve Yöntem: Çalışmamızda total yada subtotal tiroidektomi sonucunda patolojileri bilinen 60 nodül incelenmiştir. Nodüller patoloji sonuçlarına göre benign ve malign olmak üzere iki sınıfa ayrıldı. Nodüllerde gri mod US bulguları olarak; boyut, ekojenite, natür, kenar yapısı, mikrokalsifikasyon varlığı, periferik halo varlığı değerlendirilmeye alındı. RDUS bulguları olarak kan akım desenlerine ve rezistif indeks (RI) değerlerine bakıldı. İki patoloji grubu arasında parametreler açısından farklılıklara, parametrelerin duyarlılık, özgüllük ve pozitif-negatif tahmini değerlerine ve malignite ile ilişkilerine bakıldı.Bulgular: 60 nodülün 48 tanesi (%80) benign, 12 tanesi (%20) maligndi. Nodül boyutu, nodülün natürü ile malignite arasında istatistiksel ilişki saptanmamıştır (p=0,3; p=1). Mikrokalsifikasyon varlığı, periferik halo yokluğu, hipoekoik eko patterni, düzensiz kenar yapısı ile malign nodüller arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmıştır. Periferik halo yokluğu malign nodül saptamada en yüksek duyarlılık (%91,7) ve seçicilik (%85,4) oranlarına sahip kriter olarak bulunmuştur. İnternal ile malign nodüller arasında istatistiksel ilişki saptanmıştır (p=0,001). İnternal kan akım deseninin malign nodül için duyarlılığı %66,7, seçiciliği %83,3 olarak bulunmuştur. RI değeri malign nodüllerde daha yüksek saptanmıştır (0,80±0,15). RI için cut off değeri 0,69 olarak bulunmuştur.Sonuç: US bulguları ile RDUS bulguları birlikte değerlendirildiğinde İİAB'ye gerek duyulmaksızın malign-benign nodül ayırımı yapılabilir ve gereksiz cerrahi işlem engellenebilir.Anahtar sözcük: İnternal kanlanma, RDUS, RI, tiroid nodülü, US
Özet (Çeviri)
SUMMARYUltrasonography (US) and Color Doppler Ultrasonography (CDU) Results for Thyroid NodulesPurpose: The aim of this study is to be able to differentiate malignant and benign thyroid nodules by using not only ultrasound (US) results but also using color doppler ultrasound (CDU) results.Materials and Methods: In this study total of 60 nodules which were obtained by total or subtotal thyroidectomy were evaluated. Based on the pathologic results, these nodules were classified into two groups as benign and malignant. The evaluation criteria?s for US were as follows; size, echotexture, internal morpohology, contour, presence of microcalcification, presence of halo sign. The evaluation criteria?s for CDU were vascular flow pattern and resistance index (RI). Based on these criteria?s statiscal calculations made for both malignant and benign nodules.Results: Out of 60 nodules 48 of them (80%) were found benign, 12 of them (20%) were found malignant. There was not any statistical correlation found between size of the nodule and nature of the nodule (p=0.3; p=1). On the other hand there was a statistical correlation between malignancy and microcalcification, absence of halo sign, hypoechoic echo pattern, contour irregularity. The most predictive finding for malignancy was found absence of halo signwith sensitivity 91.7% and specificity 85.4%. There was a statistical correlation between internal vascularization pattern and malignancy (p=0.001). The sensitivity of internal vascularization for malignant nodules was 66.7% and specificity was 83.3%. RI value was found to be higher for malignant nodules (0.80±0.15). The cut off point for RI value was found as 0.69.Conclusion: Based on combine results of US and CDU, the differentiation between malignant versus benign nodule can be made without needing fine needle aspiration biopsy. Thus unnecessary surgical operations can be prevented.