Multinodüler guatr olan hastalarda tiroid nodüllerinin B mod ve doppler ultrasonografi özelliklerinin sintigrafi ve patoloji bulguları ile karşılaştırılması
Comprasion of B mode and doppler ultrasonography findings with scintigraphy and pathologic findings of thyroid nodules in patient with multinodular goiter
  1. Tez No: 390033
  2. Yazar: LAÇİN TATLI AYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnce iğne aspirasyon biyopsisi, renkli doppler ultrasonografi, tiroid malignitesi, tiroid nodülü, tiroid sintigrafisi, Fine-needle aspiration biopsy, color doppler ultrasonography, thyroid malignancy, thyroid nodules, thyroid scintigraphy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç Ultrasonografinin kullanımının yaygınlaşması ile muayeneyle ve palpasyonla saptanamayan nodüllerin çoğu radyolojik değerlendirme ile görülebilmektedir. Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinde fizik muayene, ultrasonografi, sintigrafi ve tiroid fonksiyon testleri kullanılsa da benign ve malign lezyonların ayrımı bu tetkiklerle kesin olarak yapılamamakta ve ince iğne aspirasyon biopsisine ihtiyaç duyulmaktadır. Biz bu çalışmamızda patoloji sonuçlarıyla karşılaştırarak nodüllerin hangi sonografik (B mod ve doppler özelliklerine göre) ve sintigrafik kriterlere göre malign-benign ayırımının yapılması gerektiğini ve malignite riskini öğrenmeyi hedefledik. Böylece biyopsiye alternatif bir yol bulmaya ve hangi nodülün ince iğne aspirasyon biyopsisi gerektirdiğini anlamaya çalıştık. Gereç ve yöntem Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'nde Eylül 2013 - Ağustos 2014 tarihleri yapılan tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi materyallerinin sonuçları ve sono-sintigrafik bulguları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya 129 olgu dahil edildi. Nodüller histopatolojik sonuçlarına göre benign ve malign nodüller olmak üzere gruplara ayrıldı. Nodüllerin B mod ultrasonografi ile boyut ve iç yapısı araştırıldı. Renkli doppler ultrasonografi ile kanlanma tipi, kan akımının sistolik tepe değerinin diastol sonu değerine oranı, pulsalite indeksi, rezistif indeksi değerlerine bakıldı. Bulgular sintigrafi sonuçları ile birlikte değerlendirildi. Bulgular Benign ve malign nodüllerin ayrımında B mod bulguları anlamlı olmasa da vaskülarizasyon tipleri, benign ve malign nodül içindeki sistol/diyastol oranı, pulsatilite indeksi ve rezistif indeksi istatistiksel olarak anlamlıydı. Bununla beraber sintigrafik bulguların tek başına malign-benign ayırımının saptanmasında yeterli güvenirliğe sahip olmadığı anlaşıldı. Sonuç Tiroid nodüllerinde malign-benign ayırımı yapmak için sono-sintigrafik kriterler yeterli değildir, ancak renkli doppler ultrasonografi bulgularının bu tetkiklerle birlikte değerlendirilmesi tanıya büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu sayede hangi nodüle biyopsi yapılacağı belirlenebilir ve gereksiz biyopsiler de azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose The thyroid nodules which can not be detected by examination and palpation, have became visible by ultrasonography with the widespread usage of radiological methods. Physical examination, ultrasonography, thyroid scintigraphy and thyroid function tests may be used for evaluating thyroid nodules although distinction of bening-malignant nodules can not to be made exactly by these methods and finally diagnose of these nodules need fine needle aspiration biopsy. In our study, we aimed to understand which sonographic and scintigraphic criterias are useful to separate benign or malignant nodules and the risk of malignancy of the nodule by comparing with the pathological findings. In this way, we tried to find an alternative method to biopsy and for which nodule fine needle aspiration biopsy is suitable. Material and Methods We analyzed pathological and sono-scintigraphic findings of thyroid nodules of patients who admitted to Ministery of Health, Sakarya Univercity Educational and Research Hospital Radiology Department between September 2013-August 2014, retrospectively. One hundred twenty nine patients were included the study. Nodules were divided into groups as benign and malignant nodules according to the histopathological results. Size and internal structure of nodules were evaluated by Bmode ultrasound. Blood flow type within the nodule, ratio of peak systolic to end diastolic blood flow, pulsatility index, resistive index were measured by colour doopler ultrasonography. Findings have been evaluated with scintigraphy results. Findings Blood flow type, within the benign and malign nodule systol/diastol, pulsatility index and resistive index were statisticlly significant in order to separate benign nodules from malign nodules except B mode findings. However, it was understood that, xi scintigraphic findings do not have sufficient reliability in the separation of benign and malignant nodules alone. Result Sonoscintigraphic criterias are not enough to make the distinction between malignant and benign thyroid nodules but color doppler ultrasonography findings greatly contribute to the diagnostic evaluation with these investigations. By the way, we can determine that which nodules need to be biopsied which not and reduce the unnecessary biopsies.