Benign ve malign melanositik lezyonlarda melanositik kök hücrelerinin varlığı ve yoğunluğunun tanısal ve prognostik önemi
The presence and intensity of melanocytic stem cells in benign and malign melanocytic lesions: diagnostic and prognostic implications
  1. Tez No: 314453
  2. Yazar: PINAR CELEPLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN OKÇU HEPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Melanositik kök hücre, nevüs, melanom, CD133, CD166, Nestin, Ki-67, Melanocytic stem cell, nevi, melanoma, CD133, CD166, nestin, Ki-67
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
AMAÇ: Kök hücrelerin tümör gelişimi üzerindeki rolü son yıllarda üzerinde oldukça fazla çalışılan ve merak uyandıran bir konu olmaktadır. Son yapılan çalışmalarda melanositlerde CD133, CD166 ve nestin olmak üzere 3 kök hücre belirleyicisi bildirilmiştir. Bu çalışmada edinsel nevüs, displastik nevüs ve konjenital nevüs, primer ve metastatik melanom olgularında CD133, CD166 ve nestin belirleyicileri kullanılarak melanositik kök hücrelerinin varlığı ve yoğunluğu değerlendirip karşılaştırılmış ve ayrıca Ki-67 proliferasyon indeksi araştırılmıştır.MATERYAL-METOD: 2005-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı'nda tanı almış 100 banal nevüs (dermal, kompound, junctional nevüs), 6 konjenital nevüs, 54 displastik nevüs, 62 malign melanom, 45 satellit nodül/kutanöz metastaz ve 21 malign melanom metastaz tanısı alan olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Hastane bilgi sisteminden çalışmaya dahil edilen olguların yaş, cinsiyet, tanı, lokalizasyon ve klinik takip verileri elde edilmiştir. Deri biyopsilerinin H.E kesitleri belirlenen morfolojik kriterler eşliğinde ışık mikroskobik olarak yeniden değerlendirilmiş ve biyopsi örneklerine immünhistokimyasal olarak CD133, CD166, Nestin ve Ki-67 antikorları uygulanmıştır.SONUÇLAR: Primer melanoma olgularında CD133, CD166 ve Nestin pozitiflik oranları sırası ile %36, %89.5, %94.7 olarak belirlenmiştir. Metastatik melanom/satellit nodül/kutanöz metastazde pozitiflik oranları aynı sıra ile %46.5, %96.5, %96.5. Benign melanositik lezyonlarda ise %3.5, %28.5 ve %69.2 olarak tesbit edilmiştir.Benign ve malign melanositik lezyonlar arasında Ki-67 proliferasyon indeksleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. (p=0.00) CD133, CD166 ve nestin kök hücre belirteçleri, melanom gelişiminde kök hücre teorisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The potential role of stem cells in neoplasi is a subject of recent interest. CD133, CD166 and Nestin are three markers of melanocytic stem cells, which have been described recently. In this study, we aimed to study the expression of these markers and possible differences among acquired nevi, congenital nevi, dysplastic nevi, primary melanoma lesions and metastastic melanoma nodules.MATERIALS AND METHODS: Total of 100 acquired melanocytic nevi (intradermal, compound, junctional nevi), 6 congenital nevi, 54 dysplastic nevi, 62 invasive melanomas, 45 cutaneous satellite metastatic nodules and 21 lymp node metastatic melanomas cases diagnosed in Ankara University, Faculty of Medicine, Department of Pathology, between 2005-2011 have been included in the study. The data about cases age, sex, diagnosis, localization, clinical follow-up were takened from hospital information system. The cases H.E sections were re-examined retrospectively. Paraffin-embedded tissue sections were studied by immunohistochemistry using policlonal antibodies CD166, CD133, nestin and monoclonal Ki-67RESULTS AND CONCLUSION: CD133, CD166, Nestin were positive in 36.8%, 89.5%, 94.7% primary melanomas, respectively. In melanoma metastatic nodules, positive staining with the above mentioned markers were observed in 46.5%, 96.5% and 96.5% respectively. In the benign melanocytic lesions, the percentage of positive cases were 3.5% for CD133, 28.5% for CD166 and 69.2% for Nestin. Ki-67 proliferation index was statistically significant difference between benign and malignant melanocytic lesions. (p=0.00) Our results supported the theory that stem cells could play a role in melanoma development.