MEFV genindeki 138.ve 165.kodon polimorfizmlerinin ilevi Akdeniz Ateşi hastalığına etkisinin araştırılması
Research on the impact of the (A-G) 138 and (C-A) 165 codon polymorphisms in MEFV gene over the familial mediterranean fever
- Tez No: 314548
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL DİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, MEFV geni, polimorfizm, Familial Mediterranean Fever, MEFV gene, polymorphism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA,FMF)'den sorumlu olduğu bildirilmiş Mediterranaen Fever (MEFV) geninde, bugüne kadar birçok mutasyon tanımlanmıştır. Çalışmalarda genotip?fenotip ilişkisinin bulunduğu ileri sürülmektedir. Çalışmamızda, bölgemizdeki MEFV mutasyon sıklıklarının belirlenmesi ve bilinen mutasyonların dışında hastalığın oluşumunda ve seyrinde etkili olabilecek 138. kodon (A?G) ve 165. kodon (C?A) gen polimorfizmlerinin hastalığa olan etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya, MEFV geninde mutasyon saptanan ve kinik olarak da AAA tanısı doğrulanan 116 olgu, kontrol grubu olarak ise MEFV geninde mutasyon saptanmayan ve klinik olarak da AAA tanısı dışlanan 95 kişi alındı. MEFV geninin 2. ve 10. ekzonunda bulunan en yaygın 10 mutasyonu belirlemek için DNA dizi analizi yöntemi kullanıldı. İstatistiksel analizde, p0.05).Çalışmamız, bildiğimiz kadarıyla Güney Marmara bölgesinde MEFV mutasyonların sıklığını bildiren ilk çalışmadır. Bulgularımız,138.kodon (G?A) ve 165.kodon (C?A) polimorfizmlerinin hastalık gelişimine etkisinin olabileceğini göstermektedir. MEFV geninde bulunan bu polimorfizmleri araştıran daha fazla olgu sayılı çalışmalara gereksinimin olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Research on the Impact of the (A?G) 138 and (C?A) 165 Codon Polymorphisms in MEFV Gene Over The Familial Mediterranean FeverVarious mutations have been identified in the Mediterranean Fever (MEFV) gene which is reported to be responsible from Familial Mediterranean Fever (AAA, FMF). In various researches it is claimed that there is a relation between the genotype and phenotype. In our study, we aimed to determine the frequency of the MEFV mutations in our region and notwithstanding the mutations that are known, we aimed to investigate the impact of codon 138 (A?G) and codon 165 (C?A) gene polymorphisms on the development and progress of the disease.In our study we included 116 subjects for which FMF diagnosis was verified clinically and mutation was identified in MEFV gene and 95 people in the control group who for which the FMF diagnosis was negative clinically and no mutation has been identified in MEFV gene. We used the DNA sequence analysis method to identify the most prevailing 10 mutations located in exon 2 and 10 of MEFV gene. In statistical analysis value of p0.05).To our knowledge, our study is the first study in the South Marmara region that reports the frequency of MEFV mutations. Our findings imply that the polymorphisms of codon 138 (G?A) and codon 165 (C?A) may have an impact on progress of the disease. We think that more research with higher number of cases investigating the polymorphisms of MEFV gene is needed.