Ratlarda oluşturulan karaciğer iskemi ve reperfüzyon modelinde epidural bupivakainin karaciğer hasarına olan etkilerininin karşılaştırılması
Comparison of the effects of epidural bupivacaine on hepatic injury in a rat model of ischemia and reperfusion
- Tez No: 314582
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN BOZKIRLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer iskemi reperfüzyon, Torakal Epidural, Bupivakain, Hepatic Ischemia Reperfusion, Thoracic Epidural, Bupivacaine
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yüksek riskli cerrahi operasyonlarda gastrointestinal perfüzyon önemli bir yere sahiptir. Çünkü splanknik hipoperfüzyon, endotoksemi, mukazal geçirgenlik artışı hatta organ yetmezliğine neden olabilir. İskemi sonrası reperfüzyon ise kısa süreli iskeminin tek başına oluşturduğu hasardan daha fazlasına neden olabilir. Hepatik iskemi reperfüzyon hasarı, geniş veya radikal hepatobiliyer cerrahi girişimlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Geçici iskemi sonrası oluşan reperfüzyon, hepatositlerde letal hasar veya postoperatif karaciğer disfonksiyonuna neden olur.Rejyonel anestezi yöntemlerinden biri olan TEA'nin splanknik kan akımı üzerindeki etkilerinin mekanizması net olarak aydınlatılamamış olmasına rağmen, splanknik hipoperfüzyona karşı koruyucu olabileceği bilinmektedir. Ancak bu etkilerinin oluşmasında kullanılacak olan lokal anestezik ajanların da etkileri gözardı edilmemelidir.Araştırmada denek olarak kullanılan 18 rat Grup K (n=6)=Sham (laparotomi), Grup S (n=6)=Kontrol (laparotomi, İR epidural kateter, 20 mcg/kg/st % 0,9 NaCl), Grup B (n=6)=Bupivakain (Laparotomi, İR epidural kateter, 20 mcg/kg/st bupivakain) şeklinde rastgele 3 gruba ayrıldı. Hepatik iskemi süresi 60 dakika reperfüzyon ise 360 dakika olarak uygulandıktan sonra karaciğer dokusu örneklerinden MDA, apoptozis ve histopatolojik inceleme yapıldı. Kan örneğinden TNF-?, IL-1ß, AST ve ALT düzeyleri ölçüldü.İskemi reperfüzyona maruz kalan ve TEA amacıyla sadece serum fizyolojik uygulanan ratlarda karaciğer fonksiyon testleri dikkate alındığında, AST ve ALT düzeyleri sadece sham operasyonu yapılan iskemi reperfüzyon uygulanmamış gruba göre arttığı gözlendi. İskemi reperfüzyona maruz kalan ve TEA amacıyla bupivakain uygulanan ratlarda ise IL-1 düzeylerinin hem TEA amacıyla serum fizyolojik uygulanan gruba hem de sham grubuna göre anlamlı bir artış gösterdiği tespit edildi. İskemi reperfüzyona maruz kalan ve TEA amacıyla hem SF hem de bupivakain uygulanan ratlarda TNF-? düzeyleri sham grubundan daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca TEA amacıyla bupivakain uygulaması tüm ratlarda apoptozise neden olduğu olduğu görülmüştür.Gruplar arasında MDA düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı.Bu sonuçlara dayanarak, sistemik inflamatuar cevabı ve lipid peroksidasyonunu önlemede epidural bupivakainin yetersiz kaldığı ve karaciğer hücrelerinde apoptozise neden olduğu ortaya çıkmıştır.Ancak benzer İR hasarı modellerinde epidural bupivakain uygulanmasına karşın, hepatik İR hasarında epidural bupivakain kullanımına ait çalışmalara ratlanılmadığından konu ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal perfusion plays an important role in high-risk surgical procedures as the splanchnic hypoperfusion may cause endotoxemia, increase in mucosal permability an deven organ failure. Reperfusion may even cause more damage than the short period of ischemia. Hepatic ischemia reperfusion injury may be observed after extensive or radical hepatobiliary surgery. Lethal hepatocytes injury or postoperative liver dysfunction occur due to reperfusion observed after ischemia. Although the exact mechanism of the effects on splanchnic blood flow is obscure, TEA may be protective against splanchnic hypoperfusion. Nevertheless the choice of local anesthetic agent should also be taken in to consideration for these effects.Eighteen rats were randomly divided into 3 groups: Group K (n=6)=Sham (laparotomy), Group S (n=6)=Control (laparotomy, İR epidural catheter, 20 mcg/kg/h% 0,9 NaCl) and Group B (n=6)=Bupivacaine (Laparotomy, İR epidural catheter, 20 mcg/kg/h bupivacaine). Liver tissue was harvested for MDA analysis, apoptosis and histopathological examination after 60 minutes of ischemia followed by 360 minutes of reperfusion. Blood samples were also collected for TNF-?, IL-1ß, AST and ALT analysis.The AST and ALT levels were higher in ischemia and reperfusion group which took only normal saline for TAE than the sham group which was not subjected to ischemia reperfusion. In ischemia reperfusion group which took bupivacaine for TEA, IL-1 levels were significantly higher than both the group which normal saline was given for TEA and sham group. TNF-? levels were higher in ischemia reperfusion groups which took both bupivacaine and normal saline for TEA than the sham group. Besides, bupivacaine administration for TEA revealed apoptosis in all animals.These results showed that epidural bupivacaine is not a suitable agent for preventing inflammatory response and lipid peroxidation. Moreover epidural bupivacaine trigger apoptosis in hepatocytes. Further studies are needed as the literature review revealed no studies on the effects of epidural bupivacaine on hepatic ischemia reperfusion injury