Ani bilinç değişikliği nedeniyle izlenen çocuk hastaların etyolojik yönden araştırılması
Investigation of the etiological aspects of pediatric patients with acute impairment of consciousness
  1. Tez No: 314581
  2. Yazar: SELİN ELMAOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acute impairment of consciousness, etiology, prognosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bilinç bozukluğu yüksek morbidite ve mortaliteyle seyredebilen acil bir durumdur. Acil servis başvurularının ve yoğun bakım hastalarının önemli bir kısmını bilinç bozukluğu gelişen hastalar oluşturmaktadır.Beyin fonksiyonlarını etkileyecek birçok neden çeşitli seviyelerde bilinç değişikliğine yol açabilir. Uygun tedavinin verilebilmesi ve prognozun öngörülebilmesi için etyolojinin aydınlatılması şarttır. Etyolojiyle beraber bazı laboratuvar, elektroensefalografi (EEG) ve görüntüleme bulgularının ve tabloya eklenen komplikasyonların prognostik değeri vardır.Daha önce yapılmış çalışmalarda, etyoloji ve prognoz araştırılırken, travmatik ve travma dışı nedenler genellikle ayrı çalışmalarda değerlendirilmiştir. Bu çalışmada travma ve travma dışı nedenlerle çeşitli seviyelerde bilinç değişikliği gelişen 250 hasta geriye dönük olarak incelenmiştir.Etyolojiye bakıldığında, yapısal nedenlerden travma en sık neden olarak gözlendi (%32). Ardından sırasıyla entoksikasyonlar, status epileptikus, enfeksiyöz-enflamatuvar ve metabolik-sistemik nedenler bilinç değişikliği nedeni olarak saptandı. Glasgow sonuç ölçeğine göre, hastaların %72'sinin tam olarak iyileştiği, %12'sinin orta ya da şiddetli derecede özürle taburcu edildiği ve %16'sının öldüğü gözlendi. Morbidite için risk faktörleri; etyolojik nedenlerden intrakraniyal kanama, enfeksiyöz ve enflamatuvar nedenlerin bulunması, nöbetin 1 saatten uzun sürmesi; EEG'de bozukluk, kraniyal görüntülemede ödem, difüz aksonal hasar, demiyelinizasyon, leptomeningeal tutulum, kortikal/ekstrakortikal sinyal değişikliği ve hidrosefali bulunması olarak tespit edildi. Mortalite için risk faktörleri; etyolojide neoplazik nedenlerin varlığı, Glasgow koma skorunun
Özet (Çeviri)
Impairment of consciousness is an emergent condition associated with high morbidity and mortality. Patients who developed impaired consciousness account for a significant number of emergency service admissions and the patients in intensive care units.Many disease may effect brain functions, leading to change in consciousness at various levels. It is compulsory to identify the etiology in order to provide the appropriate treatment and to predict prognosis. In addition to the etiology, some laboratory tests, electroencephalography (EEG), radiological findings and consequential complications may have prognostic value.In previous studies, traumatic and non-traumatic causes are often evaluated separately while investigating the etiology and prognosis. In this study, 250 patients who developed impairment of consciousness due to traumatic and non-traumatic causes are evaluated retrospectively.Trauma is most frequently observed structural cause (32%) when the etiology is analyzed. It is followed by intoxications, status epilepticus, infectious-inflammatory and metabolic-systemic factors, respectively. According to Glasgow outcome score, 72% of patients had full recovery, 12% were discharged with moderate or severe disability while 16% died. Risk factors for morbidity are found as; the presence of intracranial hemorrhage, infectious and inflammatory causes, convulsion longer than 1 hour duration, EEG abnormality and imaging of edema, diffuse axonal injury, demiyelination, leptomeningeal involvement, cortical/extracortical signal changes and hydrocephalus. Risk factors for mortality are determined as; the presence of neoplastic causes in the etiology, Glasgow coma score less than 8, imaging of subarachnoid hemorrhage, intraventricular hemorrhage, edema and infratentorial mass; hypotension, hyperglycemia, hyponatremia, hypernatremia, hypocalcemia, hypokalemia, anemia, prolonged prothrombin time, disseminated intravascular coagulation, low pH and requirement for positive inotropic agents and mechanic ventilation. High fever and sepsis are detected as the risk factors for both morbidity and mortality.