Koroner arter bypass cerrahisi geçiren ve post?operatif kardiyopulmoner fizyoterapi uygulanan hastalarda sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ölçeklerinin karşılaştırılması
The comparison of heart related quality of life instruments of coronary artery bypass surgery patients who had taken postoperative cardiopulmonary physiotherapy programme
  1. Tez No: 314601
  2. Yazar: TUBA ERGENE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. GÜLDEN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta eğitimi, kardiyopulmoner fizyoterapi, koroner arter bypass, ölçekler, yaşam kalitesi, Cardiopulmonary physiotherapy, coronary artery bypass, patient education, quality of life, scales
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kardiyopulmoner fizyoterapi, kardiyak cerrahi sonrası pulmoner komplikasyonları önlemede tercih edilen bir yaklaşımdır. Pre-operatif solunum fizyoterapi eğitiminin de olumlu etkilerinin bilinmesine rağmen, hastaya ya da kliniğe özgü nedenlerle gözardı edilebilmektedir. Araştırma; koroner arter bypass greft cerrahisi uygulanan, pre-operatif dönemde solunum fizyoterapi eğitimi alan ve almayan hastalarda, erken post-operatif dönemden taburcu oluncaya dek uygulanan kardiyopulmoner fizyoterapi programının, hastaların genel fonksiyon ve yaşam kalitelerine etkisini prospektif olarak değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. 35-75 yaş aralığındaki kadın ve erkek 130 yetişkin hasta çalışmaya alındı. Olguların sağlıkla ilişkili yaşam kaliteleri; hastalığa özgü olan ?MacNew Kalp Hastalığına Özgü Yaşam Kalitesi Anketi? ve ?Ferrans ve Powers Yaşam Kalitesi Endeksi Kardiyak Versiyon-IV Ölçeği?, genel sağlığı değerlendiren ?SF-36? ile ?Nottingham Sağlık Profili? ölçekleriyle operasyondan önce ve altı hafta sonra değerlendirildi. Çalışmaya alınan 77 hastaya (Grup I), ?pre-operatif solunum fizyoterapi eğitimi? verildi; ölçekler, acil veya planlanandan erken operasyona alınan, pre-operatif fizyoterapi eğitimi verilemeyen 53 hastaya (Grup II) da uygulanarak pre-operatif fizyoterapi eğitiminin etkisi değerlendirildi. Pre-operatif eğitimin, tüm ölçeklerde hastaların tüm yaşam kalitesi parametrelerine olumlu yansıdığı; ölçeklerin teknik olarak benzer ölçümlemeler yapmakla birlikte, birbirinin yerine kullanılamayacağı belirlendi. Sonuç olarak; pre-operatif fizyoterapi eğitiminin olguların post-operatif dönem uyumlarını; fizyoterapi, mobilizasyon ve ev programlarına aktif katılımlarını, hastalıkla ve genel sağlıkla ilişkili yaşam kalitelerini olumlu etkilediği, bu nedenle rutin kullanımının gerektiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary physiotherapy is the preferred approach to prevent postoperative pulmonary complications of cardiac surgery. Although the positive effects of preoperative pulmonary physiotherapy education is well known, it is sometimes neglected due to circumstances concerning the patient or the environmental limitations. The study investigates the effect of cardiopulmonary physiotherapy which was performed in the early postoperative period to discharge, on the functionality and quality of life of coronary artery bypass greft patients who have and have not received respiratory physiotherapy education at the preoperative period. 130 male and female patients, between the ages of 35 to 75, were included in the study: Group I consisted of 77 patients who have received both preoperative respiratory physiotherapy education and postoperative rutine cardiopulmonary physiotherapy while Group II consisted of 53 patients who did not receive preoperative respiratory physiotherapy education due to their emergent clinical conditions and therefore had to be operated sooner then scheduled but received the postoperative rutine cardiopulmonary physiotherapy. The health related quality of life of patients were evaluated by MacNew Heart Disease Specific Quality of Life Survey, Ferrans and Powers Quality of Life Index Cardiac Version-IV, SF-36 Health Survey and Nottingham Health Profile; at the pre and postoperative six weeks period. The study indicates that the preoperative respiratory education promoted in all aspects of quality of life parameters by increasing patient orientation and participation to physiotherapy, mobilization and home-based cardiopulmonary programme postoperatively, and although all scales technically executed similar measurements, the scales used in this study are non-equivalent.