Hasta güvenliği önlemlerinin perinatal kliniklere uyarlanması ve uygulama rehberlerinin geliştirilmesi
Adjusting the patient safety cautions in perinatal clinics and development of implementation?s guides
- Tez No: 314615
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN KÖMÜRCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta kalite, hasta güvenliği, yasal mevzuat, tıbbı hata, perinotoloji, quality in health, patient safety, legal legislation, medical error, perinatology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
İnsanların en değerli varlığı da kuşkusuz sağlıklarıdır. Bu nedenle, sağlıkta kalite anlayışının devlet eliyle sahiplenilmesi ve yasal mevzuatlarla desteklenmesi zorunluluktur.Çalışma, 29 Nisan 2009 tarih 27214 sayılı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanması ve Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği'nin; hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması, ilaç güvenliğinin sağlanması, hasta düşmelerinin önlenmesi, mavi kod uygulaması maddelerinin perinatal kliniklerde uygulanması için bir rehber oluşturmak ve oluşturulan bu rehber kapsamında kliniklerde alınan hasta güvenliği önlemlerinin, tıbbı hata oranlarına, hizmette kalite standartları denetimleri `hasta ve çalışan güvenliği' alt başlığından alınan puana etkisini saptamak amacıyla tek gruplu klinik-deneysel olarak yapıldı.Araştırma Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları EAH' de, gerekli izinler alındıktan sonra tek merkezli olarak gerçekleştirildi. Veri toplama araçları olarak Ebe- Hemşireleri Tanıtıcı Bilgi Formu, Olay Bildirim Formu, Hasta Güvenliği Önlemlerin Etkinlik ve İş Yükü Analizi Formu, Hasta Güvenliği Kültürü Hastane Anketi, Hizmette Kalite Standartları Rehberi kullanıldı.Hasta güvenliği uygulamalarına ilişkin alınan önlemlerin, tıbbı hatalara ilişkin tutulan olay bildirim sayısını azatlığı, HKS denetimleri hasta güvenliği alt başlığından alınan puanı yükselttiği, kalite çalışmalarına başlamış olmanın hasta güvenliği kültürünü olumlu etkilediği, devlet eliyle yapılan yasal mevzuat düzenlemelerin uygulamaların kabül ve sürekliliğini olumlu etkilediği saptandı.Çalışmadan elde elden bulgular doğrultusunda, ulusal hata bildirim raporlama sisteminin oluşturulması, kurumlarda hasta güvenliği kültürü ortamının desteklenmesi, HKS setinde ?perinatal bakım? ın ayrı alt başlık olarak değerlendirilmesi ve perinotolojiye spesifik düşme ölçeği geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Health of people is their most valuable asset. Therefore, promoting the quality concept in health by the state ownership and supporting it by the legal regulations are useful.This study has been conducted in clinical-experimental type with a single-group in order to determine the impact of The Principles and Procedures of Providing and Protecting the Patient and Employee Safety in Health Organizations with the number 27214 and dated 29 April 2009 on the on the patient identification and verification, ensuring drug safety, patient fall prevention, creating a guide to implement the blue code in prenatal clinics to evaluate its effect on the patient safety measures in clinics, on the medical error rates and also on the points obtained by the sub-heading ?patient and employee safety? of service quality standards? controls.The research has been performed as single-center focused in Zeynep Kamil Women and Children's Diseases Education and Research Hospital after obtaining necessary permission. Data collection tools were midwife-nurses Introductory Information Form, the Event Notification Form, the Patient Safety Measures? Effectiveness and Workload Analysis Form, Hospital Patient Safety Culture Survey, Service Quality Standards Guide.We?ve determined that the measures taken on the implementation of patient safety reduce the medical errors event notification?s, increase the patient safety sub-title points in HQS controls, and also beginning to quality process affects positively the patient safety?s culture, as the acceptance and the sustainability of legal arrangements? applications which are made by the state.Regarding to our findings, we proposed to create the national error reporting reporting system, to support the patient safety culture in institutions, to evaluate the“perinatal care”as a separate heading in HQS kit and to develop the specific fall to perinatology scale.