İnsan beyni ak madde yolları mikrocerrahi anatomisinin fonksiyonları ile birlikte değerlendirilmesi
The evaluation of the microsurgical anatomy along with its functions of the human brain white matter pathways
- Tez No: 314624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN TANRIÖVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Serebrum, Ak Madde Yolları, Lif Diseksiyonu, Ak Madde Fonksiyonları, Cerebrum, White Matter Pathways, Fiber Dissection, Functions of The White Matter
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: İnsan beyni ak madde yollarının mikrocerrahi anatomilerinin (uzanımları, başlangıç ve bitiş bölgeleri), birbirleri ile olan üç boyutlu ilişkilerinin; literatürde klinik çalışmalar ışığında bilinen fonksiyonları ile birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Bu çalışma, Ekim 2011 ve Mart 2012 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirurji ABD Mikrocerrahi- Nöroanatomi Laboratuarı' nda yapıldı. 10 adet postmortem insan beyin spesimeni, Klingler metoduna uygun şekilde muamele edildi. Beyin hemisferlerinin lateralden mediale ve medialden laterale doğru ak madde lif diseksiyonları, mikrocerrahi seti ile operasyon mikroskobu altında yapıldı ve her aşama üç boyutlu olarak fotoğraflandı.Bulgular: Kademeli olarak yapılan ak madde lif diseksiyonu çalışması sonucu; Broca konuşma alanı, Wernicke anlama alanı ve Geschwind bölgesi arasında bağlantıyı sağlayan arkuat fasikül; literatürde bilinen klinik çalışmalarla korele şekilde, anatomik olarak yeniden sınıflandırıldı. Maymun otoradyografik çalışmalar ve insan manyetik rezonans traktografik çalışmalarda varlığı tespit edilen orta longitudinal fasikül; insanlarda ilk kez diseke edildi ve gösterildi. Literatürde eksternal kapsülle ilgili olarak yalnızca bir kez belirtilen; eksternal kapsül ventral ve dorsal kısımları diseke edildi ve ventral eksternal kapsülün literatürde bilindiği gibi frontooksipital fasikülden değil; klaustro-kortikal liflerden oluştuğu saptandı.Sonuç: Ak madde lif diseksiyon çalışması, beynin üç boyutlu anatomisinin kavranmasında nöroşirurjiyenler için oldukça önemlidir. Anatomofonksiyonel ak madde liflerinin anatomik olarak bilinmesi, pre-intra ve postoperatif klinik ? diskonneksiyon sendromları? , beyin fonksiyonları ve ak madde tümöral invazyon paternlerini anlaşılmasında yardımcı olur; cerrahi strateji, preoperatif planlama buna göre yapılır; böylelikle cerrahi morbidite azalır.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study is to evaluate the microsurgical anatomy of human brain white matter pathways (course, start and target zones), three-dimensional relationships with each other and its potential functional role with reference to clinical trials in the literature.Method: This study was performed between October 2011- March 2012 in Istanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Microsurgery- Neuroanatomy Laboratory of Department of Neurosurgery. Ten postmortem human brain specimens were prepared in accordance with Klingler?s method. Brain hemispheres were dissected step by step from lateral to medial and medial to lateral under operating microscope and 3D images were captured at every stage.Result: As a results of the white matter fiber dissection step by step, The arcuate fasciculus that connections among all of the Broca's speech area, Wernicke comprehension area and Geschwind area has been evaluated with the known clinical trials and has been classified newly. The middle longitudinal fasciculus that its presence revealed on monkey otoradiographic studies and human magnetic resonance tractography has been dissected and shown for the first time in human. Regarding the parts of the external capsule, as once mentioned in the literature, ventral part and dorsal part of the external capsule have been dissected and have been concluded that dorsal part of external capsule does not consist of the frontooccipital fasciculus as ventral part of the external capsule and it consists of claustro-cortical fibers.Conclusion: Knowledge of the anatomofunctional role of fiber tracts helps to understand pre-, intra- and postoperative clinical ?disconnection syndromes? and white matter tumoral invasion patterns, and may improve presurgical planning and surgical strategy, thereby potentially decreasing surgical morbidity.