65 yaş üstü intertrokanterik femur kırığı olan hastalarda tedavi yöntemlerinin postoperatif birinci yılında mortalite ve morbidite yönlerinden karşılaştırılması
Methods for the treatment of patients with intertrochanteric femoral fracture for 65 years in the first postoperative comparison of mortality and morbidity aspects
- Tez No: 314642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÇOPUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İntertrokanterik, Mortalite, Morbidite, Parathormon, Intertrochanteric, mortality, morbidity, parathormon
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı 65 yaş üzeri intertrokanterik femur kırıklı hastalarda tedavi yöntemlerini mortalite ve morbidite yönünden karşılaştırarak ve laboratuar değerlerinin tedavi gruplarında mortalite ve morbiditeye etkisini araştırarak, hastalara uygulanacak en iyi tedavi yöntemine karar vermekdir.Aralık 2008- Ocak 2012 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 65 yaş üzerinde olup, intertrokanterik femur kırığı nedeni ile opere edilen 98 hasta incelendi.Retrospektif olarak yaptığımız çalışmada hastaların epikrizleri, laboratuar sonuçları ve poliklinik kartları incelendi. Postoperatif birinci yılını dolduran hastalar telefonla arandı ve hastaların kendilerinden veya aynı evi paylaşan yakınlarından gerekli bilgiler alındı. Kliniğimizce oluşturulan kalça kırıklı hasta takip formu ve Salvti-Wilson kalça fonksiyon değerlendirme formu dolduruldu.Hastalarımızdan 9'una (%9,18) Dinamik Kalça Vidası ile tespit, 57 (%58,16) hastaya Parsiyel Hemiartroplasti, 32 (%32,65) hastaya da Proksimal Femoral Nail-Antirotasyon uygulandığı görüldü. Çalışmaya alınan hastaların 44'ü erkek (%44,9), 54'ü kadındı (%55,1). Hastaların yaş ortalamaları 80,51 idi.Parsiyel Hemiartroplasti grubunda yatalak kalan hasta oranı diğer gruplara göre daha fazla bulundu. Mortalite en fazla Parsiyel Hemiartroplasti grubunda görüldü. Parsiyel Hemiartroplasti grubunda kalsiyum ve total protein değerleri düşük olan hastalarda yoğun bakım ihtiyacı yüksekti. Proksimal Femoral Nail-Antirotasyon grubunda magnezyum, Parsiyel Hemiartroplasti grubunda kalsiyum değerleri düşük olan hastalarda mortalite yüksek olarak bulundu. Parathormon düzeyi yüksek olan Parsiyel Hemiartoplasti grubundaki hastalarda eski aktivite düzeyine ulaşma oranı düşük, komplikasyon oranı yüksekti. Dinamik Kalça Vidası grubunda albumin değeri normal olan hastaların Salvati-Wilson skoru yüksek bulundu. Parsiyel Hemartroplasti grubunda parathormon ve kalsitonin değeri yüksek hastalarda Salvati-Wilson skoru düşüktü.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare mortality and morbidity in terms of treatment methods in patients over 65 years with intertrochanteric hip fractures, to investigate the effect of the treatment groups, mortality and morbidity in patients with labratory values to be applied to decide the best treatment method.Between December 2008 - January 2012 in Trakya University School of Medicine, Depertment of Orthopedics and Traumatology, 98 patient were inspected who were over 65 and operated for intertrochanteric femoral fractures.The results of our retrospective study of labaratory and outpatient records of patients exomined. Patients who complated one year of the first postoperative patients was contacted by telephone and necessary information was teken from them or their relatives who share the same house. Follow up of patients with hip fractures are inspected with the form wich was crected by our clinic and Salvati-Wilson hip function evolotion form.Nine of our patients (%9,18) with a dynamic hip screw fixation, 57 (%58,16) patients partial hemiartroplasty, 32(%32,65) patients were seen in the proximal femoral antirotation applied. Of the patients; 44 were male (%44,9) and 54 were famale (%55,1) the mean age was 80,51.Partial hemiartroplasty group were higher then other groups in residual rate bedridden. Partial hemiartroplasty grup mortality was observed up to. Partial hemiartroplasty group and total protein values in patient with low calcium and high inneed for intensive care. Proximal femoral nail antirotation magnesium group, partial hemiartroplasty group mortality was higher in patients with low calcium levels. Hemiartroplasty groups with high levels of parathormon in patients with partial access to the former level of activity rate is a low rate of cenplicotions was high Dynamic hip screw group Salvati-Wilson score in patients with normal albumin values were higher. Partial hemiartroplasty group Salvati-Wilson score in patients with parathormon and calcitonin was low.