Proksimal femur kırığı tanısı alan geriatrik hastaların geriye dönük incelenmesi
Retrospective review of geriatric patients diagnosed with proximal femur fracture
  1. Tez No: 756014
  2. Yazar: ÇİLEM CEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: proksimal femur kırığı, mortalite, POSSUM, CCI, ASI
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servis kliniğine gelen proksimal femur kırığı tanısı alan geriatrik hastaları geriye dönük inceleyerek mortalite üzerine etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, acil servisimize 01.01.2019 ve 31.12.2020 tarihleri arasında başvuran proksimal femur kırığı tanısı alan 65 yaş ve üstü hastaların demografik verileri, vital bulguları, laboratuvar bulguları, POSSUM(Physiologic and Operative Severity Score for the enUmeration of Mortality and Morbidity) fizyolojik parametre skoru, Charlson komorbidite skoru(CCI) ve yaş ilişkili şok indeksi(ASI) skorlamaları, yoğun bakım ünitesi(YBÜ) yatışı yapılıp yapılmadığı, 1. Ve 3. aydaki sağkalım durumları incelendi. Veriler, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin elektronik kayıtlarından ve arşivli hasta dosyalarından elde edildi. Multiple travma hastaları, 65 yaş altı hastalar, dosyalarına ulaşılmayan hastalar ile tedavi red veren hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmamıza %63,3 (193)'ü kadın olmak üzere toplam 305 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması tüm hastalarda 81,81±7,38 yıl olarak hesaplanmıştır. Hastalarda kırık tipi olarak en sık intertrokanterik (%66,9), en az trokanter majör (%0,7) saptanmıştır. Olgular sonlanım olarak incelendiğinde ise %19 hastanın YBÜ'ne yatırıldığı, %7,9 hastanın ilk 1 ayda, %14,1 hastanın ise 3 aylık süreçte hayatını kaybettiği gözlendi. İleri yaş, glaskow koma skalası (GKS), oksijen saturasyonu, POSSUM fizyolojik skoru, CCI ve ASI skorlarının YBÜ yatışı olanlarda; ileri yaş, GKS, POSSUM fizyolojik skoru ve hemotokrit 1. ay mortalite tahmininde; dakika nabız sayısı, POSSUM fizyolojik skoru ve ASI skoru 3. ay mortalite tahmininde istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. ASI skoru 51.59'un üzerinde 1. ve 3. ay mortaliteyi ön görmede sırasıyla %75 ve %62,8 sensivite, %66,5 ve %67,6 spesifiteye sahiptir. POSSUM fizyolojik skoru ise 21.5'in üzerinde 1. Ve 3. ay mortaliteyi ön görmede sırasıyla %66,7 ve %62,2 sensivite, %59,8 ve %61,1 spesifiteye sahiptir. Sonuç: Acil tıp uzmanlarının acil serviste proksimal femur kırığı olan hastaları değerlendirirken POSSUM fizyolojik skoru 21,5 üzeri ve/veya ASI skoru 51.59 üzeri olan hastaların mortal seyredebileceğini göz önünde bulundurmaları ve hasta yönetimini buna göre planlamalarının uygun olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Ojective: The aim of this study is to retrospectively examine geriatric patients diagnosed with proximal femur fracture who come to the emergency department and to reveal the factors affecting mortality. Material and method: Our study is based on demographic data, vital signs, laboratory findings, POSSUM physiological parameter score, CCI and ASI scores, ICU admission or not, of patients aged 65 and over who were admitted to our emergency department between 01.01.2019 and 31.12.2020, diagnosed with proximal femur fracture. and survival at 1 and 3 months were examined. The data were obtained from the electronic records and archived patient files of Muğla Training and Research Hospital. Multiple trauma patients, patients under 65 years of age, patients whose files could not be reached, and patients who refused treatment were excluded from the study. Results: A total of 305 patients, 63.3% (193) of whom were women, were included in our study. The mean age of all patients was calculated as 81.81±7.38 years. The most common fracture type was intertrochanteric (66.9%) and the least trochanter major (0.7%) fracture type. When the cases were examined as outcome, it was observed that 19% of the patients were hospitalized in the ICU, 7.9% of the patients died in the first month, and 14.1% of the patients died in the 3 months. Advanced age, Glasgow coma scale (GCS), oxygen saturation, POSSUM physiological score, CCI and ASI scores in ICU admissions; advanced age, GCS, POSSUM physiological score and hematocrit in the 1st month mortality estimation; heart rate per minute, POSSUM physiological score and ASI score were found to be statistically significant in the estimation of mortality at 3 months. An ASI score above 51.59 has a sensitivity of 75% and 62.8%, and a specificity of 66.5% and 67.6%, respectively, in predicting 1st and 3rd month mortality. The POSSUM physiological score, on the other hand, has a sensitivity of 66.7% and 62.2%, and a specificity of 59.8% and 61.1%, respectively, in predicting 1st and 3rd month mortality over 21.5%. Conclusion: We think that it would be appropriate for emergency medicine specialists to consider that patients with a POSSUM physiological score above 21.5 and/or with an ASI score above 51.59 may be mortal when evaluating patients with proximal femur fracture in the emergency department and plan patient management accordingly.