65 yaş üzerinde cerrahi tedavi uygulanan kalça kırığı hastalarındaki 30 günlük erken dönem mortalite oranları
30-day early mortality rates of hip fracture patients over 65 years of age with surgical treatment
- Tez No: 670978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA OKAN KARADUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, kalça kırıkları, cerrahi zamanlama, hemiartroplasti, PFN, mortalite
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada; basit düşme sonrası kalça kırığı gelişen ve cerrahi olarak tedavi edilen 65 yaş üstü hastalarda; cerrahiden sonraki 30 gün içinde gözlenen mortalitenin kırık, uygulanan implant tipi ve cerrahi zamanlama ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Materyal-Metod: 01 Ocak 2010 - 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD acil servisine basit düşme sonrası kalça ağrısı şikâyeti ile başvuran ve gerekli muayene ve tetkikler sonucunda kalça kırığı tespit edilip cerrahi tedavi uygulanmış olan hastalar incelemeye alınmıştır. Bu hastalardan; 65 yaş üstü olup izole kalça kırığı (kollum femoris ve intertrokanterik femur kırığı) teşhisi konularak belirtilen tarihler arasında protez (çimentolu / çimentosuz parsiyel endoprotez, kalkar replasmanlı parsiyel endoprotez) ya da proksimal femoral çivi/plak vida cerrahisi uygulanmış olanların cinsiyet, yaş, cerrahi uygulanma zamanı, uygulanan cerrahi tipi ve cerrahi sonrası mortalite oranları arasındaki ilişki retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda belirtilen zaman aralığındaki tedavi ettiğimiz 450 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya kriterlere uygun 308 hasta dâhil edildi. Cerrahi sonrası ilk 30 gündeki ölüm oranı % 8,1 olarak bulundu. Cinsiyete göre mortalite oranları arsında anlamlı düzeyde fark olmadığı görüldü (p = 0,072). Yapılan cerrahi türüne göre mortalite oranları arasında anlamlı düzeyde fark görüldü (p = 0,005). Pep uygulan gruptaki mortalite oranı pfn, kalkar, dhs uygulan gruplardaki mortalite oranlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görüldü (p < 0,001). Kırık tipine göre mortalite oranları arasında anlamlı düzeyde fark bulunmadı (p = 0,738). Ameliyat öncesi pre op yatış süresinin post op ölüm zamanı grupları arasındaki dağılımı aynı bulundu (p = 0,984). Hastanede kalış süresinin post op ölüm zamanı grupları arasındaki dağılımı aynı bulundu (p = 0,159). Anestezi türüne göre mortalite oranları arasında anlamlı düzeyde fark vardır (p = 0,001). Sonuç: Bu çalışmada cerrahi sonrası ilk bir aydaki mortalite oranı % 8,1 olarak bulundu ve mortaliteye etki eden en önemli faktörlerin yapılan cerrahi türü ile anestezi türü olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; In patients over 65 years of age who developed hip fracture after simplefall and were treated surgically; It is aimed to examine the relationship between the mortalityobserved within 30 days after surgery with the fracture, the implant type applied and thesurgical timing Material metod: Patients who applied to Düzce University Faculty of Medicine Department of Orthopedics and Traumatology Emergency Service between January 1, 2010 and July 31, 2020 with complaints of hip pain after a simple fall and who were diagnosed with hip fracturesand underwent surgical treatment as a result of the necessary examinations and tests will be examined. Of these patients; Those over the age of 65 who have been diagnosed with isolatedhip fractures (collum femoris and intertrochanteric femur fractures) and have undergoneprosthesis (cemented / uncemented partial endoprosthesis, calcar replacement partial endoprosthesis) or proximal femoral nail surgery between the specified dates, gender, age, time of surgery, applied The relationship between surgery type and postoperative mortality rates will be evaluated retrospectively. In this context, approximately 450 patients we have treated within the specified time interval will be evaluated. Results: 308 patients who met the criteria were included in the study. The mortality rate in the first 30 days after surgery was found to be 8,1 %. There is no significant difference between the mortality rates according to gender (p = 0,072). There is a significant difference between mortality rates according to the type of surgery performed (p = 0,005).