İleri evre over kanserinde prognostik biobelirteç araştırılması
Investigation of advanced ovarian cancer prognostic marker
  1. Tez No: 314643
  2. Yazar: SİNAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. G. FÜSUN VAROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanseri, İnflamasyon, CA-125, TGF-ß, CRP, Ovarian cancer, inflamation, CA-125, TGF-ß, CRP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETBiz çalışmamızda evre III ve IV over kanserli hastalarda tanı ve taramada hastanın takibinde kullanılan bir biobelirteç olan CA-125 ile birlikte TGF-ß ve CRP nin ilişkisini araştırmayı düşündük. TGF-ß ve CRP nin inflamasyon yolunda rol alan bir belirteç olduğunu ve inflamasyonunda over kanserinin patogenezinde rol aldığını biliyoruz. Bu nedenle TGF-ß ve CRP nin ,CA-125 gibi hastalığın progresyonunu ve prognozunu göstermede başarılı bir belirteç olabileceği hipotezi ile bu çalışmaya başladık.Şubat 2006 ile Temmuz 2012 tarihleri arasında, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı Kliniği'nde over kanseri tanısı ile opere edilen, evre III ve IV olduğu saptanan 29 hasta araştırma kapsamına alınarak prospektif olarak incelendi. Hastalığın prognozunda TGF-ß ve CRP değerlerinin ve bunların CA-125 ile korelasyonu araştırıldı.Bizim çalışmamız pilot bir çalışma olarak değerlendirilmektedir. Her tümörün gen ekspresyonlarının farklı olması biyolojik davranışlarının da farklı olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden hastaları kümülatif değilde tek tek ele alarak irdeledik. Grafik değerlendirmesinde % 37 hastanın grafik sonuçlarının TGF-ß ,CRP.CA-125 açısından beklenen sonucu gösterdiği görüldü. Fakat TGF-ß ,CRP için hastalık açısından belirli bir cut off değer olmadığından hastalık tanımı, CA-125 in cut off değeri olan 35 U/ml ye göre yapıldı. Bu nedenle bazı değerler hastalığı işaret etse de grafik uyumu saptanmadı.Sonuç olarak TGF-ß ve CRP nin hasta sayısımız az olması Nüks ya da metastaz döenemlerinde hastaları tedavisiz yakalayamamız nedeniyle kısıtlılık göstermektedir. TGF-ß' nın CA-125 birlikte kullanıldığında yapılan çalışamamız daha geniş popülasyonlu çalışmalarla desteklendiği taktirde hastalığın prognozunun değerlendirilmesi,nüksün saptanması,preoperatif operasyon planının yapılması(omentum,asit ve diafragma tutlumunu göstermesi nedeniyle) ve neoadjuvan kemoterapi verilecek hasta seçiminde bize faydalı olacağını düşündük. CRP değerlerinin incelenmesinde ise yinelenen CRP ucuz, kolay bakılabilen bir markerdır.Hastalar değerlendirildiğinde CRP'nin tedavi planında ve takipte CA-125'e yardımcı bir marker olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.Çalışmamız pilot bir çalışma olup daha yüksek hasta popülasyonlarıyla desteklendiğinde over kanserinin tedavi takip ve taramada yeni protokollerin ve yeni sınıflamaların olabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn our study we wanted to investigate the relationships of transforming growth factor beta and C-Reaktif protein biomarkers along with Cancer Antigen 125 which is a well-known diagnostic and follow-up marker in stage 3 and 4 ovarian cancer patients. As it is known transforming growth factor beta and C-Reaktif protein are inflammatory pathway biomarkers and it is also known that inflammation plays role in ovarian cancer pathogenesis . With these informations we hypothesized that transforming growth factor beta and C-Reaktif protein might be used as a useful marker in progression and prognosis of ovarian cancer similar to Cancer Antigen 125.This prospective study included 29 stage 3 and 4 patients who were operated with ovarian cancer diagnosis in Trakya University Medicıne Faculty, Department of obstetrics and gynecology Between february 2006 and july 2012. Transforming growth factor beta and C-Reaktif protein values in the prognosis of the disease and their correlation with Cancer Antigen 125 were investigated.This study should be considered an apilot study. Different gene expression of each tumor leads to. Differnt biological behavior. There fore we evaluated patients case by case rather than cumulatively. Thirty-seven percent of patients graphical evalutaion showed exprcted results of transforming growth factor beta and C-Reaktif protein and Cancer Antigen 125. However there?s not a spesific cut-off value for transforming growth factor beta and C-Reaktif protein so disease definition was made according to the levels of Cancer Antigen 125 Which is considered high above 35 U/ml cut-off value. For this reason even if some of the values indicated disease the graphic adaptaion did not show correlation.Since we had limited number of patients we couldn?t clarify transforming growth factor beta and C-Reaktif protein prognostic value. Combination of transforming growth factor beta and Cancer Antigen 125 might be useful in the prognosis prediction of detection, of recurrence, preoperative plan of operation and the selection of patients to be given neoadjuvant chemoterapy larger studies are needed to clarify these relations.In the aspect of C-Reaktif protein, C-Reaktif protein is a cheap, easy to repeat and easy to find marker. C-Reaktif protein can be used an a co-marker with Cancer Antigen 125? in the treatment plan and follow-up of the patients. Our study should be considered an a pilot study which can help developing new screening protocols and new classifications of treatments in ovarian cancer if supported by larger study.