Spontan solunum denemesi esnasında ölçülen zirve akım hızlarının mekanik ventilatörden ayırma (weaning) başarısını öngörmedeki değeri
Value of peak flow rates measured during spontaneous breathing trial to predict success of weaning from mechanical ventilation
  1. Tez No: 314659
  2. Yazar: SÜLEYMAN BALDANE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik ventilasyondan ayırma, spontan pik ekspiratuar akım hızı, spontan pik inspiratuar akım hızı, weaning, weaning prediktörleri, Weaning from mechanical ventilation, spontaneous peak expiratory flow rate, spontaneous peak inspiratory flow rate, weaning, weaning predictors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETAmaç: Mekanik ventilasyondan ayırma (weaning) başarısızlığını önceden belirlemeye yönelik birçok parametre önerilmiştir fakat bu parametrelerin weaning sonucu öngörmedeki başarıları sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı spontan solunuma denemesi (SSD) (spontane breathing trial ; SBT) esnasında dakikalık olarak ölçülen zirve akım hızlarının [spontan pik inspiratuar akım hızı (SPİF) ve spontan pik ekspiratuar akım hızı (SPEF)] weaning sonucunu öngörmedeki başarısının değerlendirilmesidir.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi ve Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde Mart 2011 ile Mayıs 2012 tarihleri arasında takip edilen en az 24 saat süreyle invaziv mekanik ventilasyon (İMV) desteği alan hastalar dahil edildi. T tüp ile SSD`ye alınan hastaların SSD esnasında SPIF ve SPEF değerleri 30 dakika boyunca dakikalık olarak kaydedildi. 30 dakikalık SSD'ye intolerans göstermeyen hastalar SSD sonrası ekstübe edildi. Ekstübasyonu takiben 48 saat boyunca tekrar entübasyon ihtiyacı olmayan hastalar başarılı weaning grubu, tekrar entübasyon ihtiyacı olan hastalar ise başarısız weaning grubu olarak değerlendirildi.Bulgular: Başarısız grupta 11 hasta ve başarılı grupta 25 hasta olmak üzere 36 hasta ile çalışma tamamlandı. Her iki hasta grubunun SSD esnasında dakikalık olarak ölçülen SPİF ve SPEF değerleri kullanılarak yapılan ROC (receiver operating characteristic) analizi ile her dakika için eğri altında kalan alan (AUC) değerleri hesaplandı. SPİF için en yüksek AUC değeri 23. dakikada (0,564) (95 % CI:0,363-0,764) ve SPEF için en yüksek AUC değeri 9. dakikada (0,542) (95 % CI:0,316-0,3769) hesaplandı. SPİF ve SPEF için en yüksek AUC değerlerinin tespit edildiği dakikalarda eşik değerler belirlendi ve bu eşik değerlere uygun sensitivite ve spesifite değerleri hesaplandı. SPİF için 23. dakikada eşik değer > 26,7 L/dk alındığında sensitivite % 72, spesifite % 48 olarak hesaplandı. SPEF için 9. dakikada eşik değer > 24,7 L/dk alındığında sentivite % 63,6, spesifite % 48 olarak hesaplandı.Sonuç: Kullanımda olan geleneksel prediktörlere göre iyi bir sensitivite değerine sahip dakikalık SPİF ölçümünün ve geleneksel prediktörlere göre iyi bir spesifiteye sahip dakikalık SPEF ölçümünün geniş kapsamlı çalışmalarla değerlendirildiğinde uygun dakika aralığının belirlenerek, hasta başında bakılabilecek bir weaning prediktörleri olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: Numerous parameters have been suggested for the prediction of weaning from mechanical ventilation; however, these parameters have limited success in the prediction of weaning outcome. The aim of this study is to assess success of minute peak flow rates (spontaneous peak inspiratory flow rate [SPIF] and spontaneous peak expiratory flow rate [SPEF]) measured during spontaneous breathing trial (SBT) in the prediction of weaning outcome.Patients and Method: Patients managed and received mechanical ventilation support at least 24 hours in the Internal Medicine and General Surgery intensive care units of Erciyes University, Medicine School between March, 2011 and May, 2012 were included to present study. Over 30 minutes, SPIF and SPEF values were measured during SBT in patients spontaneously breathed by T tube. Patients who tolerated 30-minutes SBT were extubated. Patients who didn?t need re-intubation for 48 hours after extubation were considered as successful weaning, while those needed re-intubation as weaning failure.Results: The study was completed with overall 36 patients, as being 11 patients in failure and 25 patients in success group. In both groups, areas under curve (AUCs) were calculated for each minute via ROC analysis by using minute SPIF and SPEF values measured during SBT. The maximum AUC was calculated on minute 23 for SPIF (0.564; 95 % CI: 0.363-0.764) and on minute 9 for SPEF (0.542; 95 % CI: 0.316-0.3769). Cut-off values were determined on the minutes in which maximum AUC values for SPIF and SPEF were detected; and sensitivity and specificity values were calculated. When cut-off value for SPIF was accepted as >26.7 liter/minute on minute 23, sensitivity and specificity were calculated as 72.0% and 48.0%, respectively. When cut-off value for SPEF was accepted as >24.7 liter/minute on minute 9, sensitivity and specificity were calculated as 63.6% and 48.0%, respectively.Conclusion: We think that minute SPIF measurement which has better sensitivity and minute SPEF measurement which has better specificity compared to available traditional predictors may be used as potential bedside weaning predictors when evaluated in comprehensive studies.