Sezaryen sonrası vajinal doğum ile sezaryen doğumun maternal ve neonatal sonuçlarının karşılaştırılması
Comparing the maternal and neonatal outcomes of vaginal birth after cesarean and cesarean delivery
- Tez No: 497015
- Danışmanlar: DR. ELİF TOZKIR, DOÇ. DR. EBRU ÇÖĞENDEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen doğum, vajinal doğum, SSVD, TOLAC, VBAC, ERCD
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Günümüzde artan sezaryen oranlarının önüne geçebilmek adına, sezaryen sonrası vajinal doğum denemeleri giderek artmaktadır. Çalışmamızda da daha önce bir sezaryen doğumu olan olguların, bir sonraki gebelikte doğum şekli olarak; sezaryen sonrası vajinal doğum veya tekrarlayan sezaryen tercihlerinin maternal ve fetal sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2015 ile Mayıs 2017 tarihleri arasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumhane Ünitesi'ne başvuran, daha önce bir sezaryen doğumu olan tüm hastaların doğum kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Başvuruları esnasında yapılan değerlendirmelerde; normal doğum için saptanan bir kontrendikasyonu olmayan hastalar çalışmaya dahil edilmişlerdir. Çalışmamıza dahil etme kriterlerine uyan, sezaryen sonrası vajinal doğum tercihi olan 195 hasta, elektif tekrarlayan sezaryen isteği olan 228 hasta retrospektif araştırmadan elde edilmiştir. Sezaryen sonrası vajinal doğum tercihi olan hastaların, 141 tanesi sezaryen sonrası başarılı vajinal doğum yapmıştır. 54 hastanın ise sezaryen sonrası vajinal doğum denemesi başarısız olmuş olup, bu gruptaki hastalar sezaryen ile doğum yapmıştır. Bulgular: Çalışmamızda sezaryen sonrası vajinal doğum eylemi denemesi grubu (SSVD/TOLAC) ve ERCD (Elektif Tekrarlayan Sezaryen Doğum) gruplarının her ikisinde de maternal veya neonatal ölüm, peripartum histerektomi, barsak hasarı ve mesane hasarı meydana gelmemiştir. Major komplikasyonlardan uterin rüptür, SSVD grubunda 1 hastada meydana gelmiştir. Maternal sonuçlara baktığımızda; yara yeri enfeksiyonu hariç diğer tüm major ve minor komplikasyonların görülme riski, SSVD tercih edenlerde, SSVD tercih edenlere göre daha fazla olarak saptandı. Ancak uterin rüptür veya dehisens, postpartum hemoraji, transfüzyon ihtiyacı ve yara yeri enfeksiyonu açısından SSVD ve ERCD grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Operatif doğum oranı SSVD grubunda %12, 8' dir. Anestezi komplikasyonları ERCD grubunda 3 (%1,31) hastada görülmüştür. Postpartum ilk mobilizasyon ve taburculuk saatleri SSVD grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha erkendir (p< 0,001). Fetal morbidite olarak, yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış, solunum sıkıntısı, sepsis ve doğum travması açısından SSVD ve ERCD grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05) ancak; SSVD grubunda 5. dk APGAR skoru istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde daha düşük saptanmıştır (p< 0,001). Daha önceki vajinal doğum sayısı, anne yaşı, bebek kilosu ve spontan başlamış aktif doğum eyleminin sezaryen sonrası vajinal doğum başarısını etkileyen faktörler olduğu gösterilmiştir. Sonuç: TOLAC tercihinde, maternal ve neonatal sonuçlar, elektif tekrarlayan sezaryen ile karşılaştırıldığında anlamlı bir fark göstermemektedir. Sezaryen sonrası vajinal doğum seçeneği, artan sezaryen oranlarının önüne geçebilmek adına uygun hastalara daha sık sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays in order to prevent, increasing cesarean delivery rates, trials of labor after cesarean delivery are rising. In our study, patients who have one prior cesarean delivery, were given the choice of elective repeated cesarean delivery or trial of labor, and the maternal and neonatal outcomes were aimed to be compared. Material and Methods: All patients files, who had one prior cesarean delivery and applied to Zeynep Kamil Education and Research Hospital Delivery Unite between November 2015- May 2017, researched retrospectively. During the application process for delivery, only the patients who have not a contraindication for vaginal birth were included in our study. 195 patients chosed TOLAC and 228 patients chosed ERCD, were obtained from the retrospective research meeting our studies criterias. 141 patients trial of labor was successful and they had vaginal birth after cesarean but 54 patients trial was unsuccessful and had cesarean delivery. Results: In our study, there were no maternal or neonatal deaths, peripartum hysterectomy, bowel injury and urinary bladder injury in both groups. One of the major complications, uterine rupture, occured in 1 patient in TOLAC group. As we assessed maternal outcomes; except wound infections, the risk of occurence of all complications was higher in the TOLAC group. But uterine rupture or dehissens, postpartum haemorrhage, need for blood transfusion and wound infection didn' t differ between TOLAC and ERCD groups (p>0, 05). Operative delivery rate was %12,8 in TOLAC group. Anesthesia complications occured in 3 (%1, 31) patients from ERCD group.