Abdominal aort anevrizmasında endovasküler tedavi sonrası anevrizma kesesi,trombüs çapı ve yükünün radyolojik değerlendirilmesi ve hasta risk faktörleri ile ilişkisinin araştırılması
Radiological evaluation of aneurysmal sac, thrombus diameter and load following endovascular treatment of abdominal aortic aneurysm and assessment with patient risk factors
- Tez No: 314660
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM SİLİSTRELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Evar, aortic, aneurysm
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Abdominal aort anevrizmalarının (AAA) endovasküler (EVAR) sonrasında aort anevrizma morfolojisinin yeniden modellenmesinde, anevrizma çapı, trombüs çapı ve yükündeki erken dönem değişikliklerin değerlendirilmesi ve hasta grubunun taşıdığı risk faktörleri ile bağlantılı olarak prognozun ve tedavinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç-yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Aralık 2004-Mayıs 2010 tarihleri arasında abdominal aort anevrizması (AAA) ön tanısı ile BT-A tetkiki ile değerlendirilen ve sonucunda endovasküler tedavi için uygun görülen 150 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalardan işlem öncesi ve 1.ay,3.ay,6.ay ve 12.ay sonrasında radyolojik takipleri BT-A ile yapılan 37 hasta çalışmaya dahil edildi.Kalan hasta grubunda ya preoperatif yada postoperatif BT-A tetkiki dış merkezli olmasından dolayı değerlendirme yapılamadı ve çalışma dışında bırakıldı.Çalışmaya dahil edilen yaşları 52 ile 93 arasında değişen(ortalama 69.08) 32 erkek, 5 bayan hastanın hem preoperatif hem postoperatif BT-A görüntüleri pacs arşivinden retrospektif olarak değerlendirildi. Axial, koronal ve sagittal görüntüler üzerinden anevrizma kese çapı, trombüs çapı ve trombüs yük ölçümleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
The main objective of the repairment of aort aneurism is to prevent aortic rupture. Either open surgery of the aortic aneurism or endovascular treatment (EVAR) procedures aim to exclude ?sacculer aneurism? from the main circulation. There has been a significant increase in the patients treated with endovascular surgery due to the recent technical advances. However, the long term total and aneurism related mortality has not been changed, even perioperative morbidity and mortality rates are considerably lower in endovascular surgery. Rupture of the aneurysm is the main cause of mortality as a late complication following EVAR. Ct angiography is the best method in monitoring EVAR procedures.There are independent variables such as preoperative aneurysm diameter, thrombus load, number and diameter of aortic branches, diameter of minor neck, length of proximal neck, evidence of plaque/thrombus in the carotid artery, shape of neck , endoleak, age, sex, smoking, antiaggregating and anticoagulant therapy, which could influence the behaviour of the sac. The significant reduction in the diameter of the nec is a strong indicator of the therapy success.The anatomical variables are very important in the selection of patients for EVAR procedure.This study aims to predict the long time morbidity in patients treated with EVAR by monitoring the diameter of the sac and thrombus by CT-angiography, and to determine the influence of the related risk factors in the follow-up of these patients.