Likert'in sistem 4 yaklaşımına göre işletmelerde yöneticilerin liderlik özelliklerinin örgüt kültürü ile karşılaştırılması
Comparison of the managers' leadership aspects according to organization culture based on Likert's system 4 approach
- Tez No: 314717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ORDUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leadership styles, Likert Leadership Scale, Organization Culture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde, başta teknolojik gelişmeler olmak üzere hemen her alanda yoğun ve hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. Bu hızlı değişim, tüm sistemleri değişmeye zorlamaktadır. Bu şartlar altında işletmeler, teknolojik, ekonomik ve sosyal değişimleri yakından izleyerek, müşterilerin bu yenilik ve değişimlere paralel ihtiyaç ve beklentilerine hızlı bir biçimde cevap verebilmelidirler. Bunu yaparken, teknolojik gelişmeleri bünyesine alarak çağın gerisinde kalmadan, rekabet edebilmeli, ve kendilerini sürekli başarılı kılacak yeni hedefler belirlemelidirler.Bu düşünceden hareketle gerçekleştirilen bu tez çalışmasında, çoğunlukla ?yöneticilerin liderlik özellikleri?, ?liderlik tarzları? kavramı kullanılmakla beraber, ?Liderlik Özellikleri?, ?yönetim tarzı? gibi aynı anlama gelen kavramlara da yer verilmektedir.Bu tez çalışmasıyla farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde liderlik özellikleri ve kurum kültürü ilişkisi iki farklı ölçekle değerlendirilmiştir.Araştırmada temel alınan liderlik kuramlarından Likert'in Sistem 4 yaklaşımı, ve Handy Kurum Kültürü ölçeği araştırmada kulanılmıştır.Ulaşılan sonuçlar, liderlik ve kurum kültürü arasında ilişkiyi göstermekte olup, kültürün şekillenmesi ve işletme verimliliğinde katılımcı bir yönetim tarzının ön plana çıkacağını göstermektedir.Anahtar Kavramlar : Liderlik tarzları, Likert Liderlik Ölçeği, Kurum Kültürü
Özet (Çeviri)
Nowadays, world is facing rapid, numerous changes in almost all areas but especially in technology. The fast pace of change started forcing all the systems to synchronize and change with it. Under these conditions, companies are obliged to follow the changes in technology, economy and society in order to satisfy their customers? needs and expectations which grow parallel to ongoing changes. In the meantime they have to stay competitive, internalize the technological advancements and determine new goals to sustain their success.This dissertation thesis has been built on the idea above and in general the terms ?leadership aspects of managers?, ?leadership styles? are frequented as well as their synonyms ?leadership aspects? and ?management style?.This dissertation thesis focuses on the relationship between leadership aspects and organization culture observed in different industries based on two different scales: Likert?s System 4 Approach and Handy Organization Culture.Results obtained show that there is a relationship between leadership and organization culture and also that management efficiency and formation of an organization culture are fundamentally based on participatory management style.